Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO STERILISATI MOBILNI TELEFON TOKOM EPIDEMIJE KORONA VIRUSA: ovo morate da radite da sprečite širenje zaraze

Kako sterilisati mobilni telefon? Evo šta kažu IT stručnjaci!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Mobilni telefon je postao svima ne samo sredstvo komunikacije, već i obavezna veza sa svetom, izvor novih i aktuelnih informacija ali i sredstvo prekraćivanja vremena, "ubijanja dosade" pa i smirivanja dece, piše Lepa & Srećna.

Nažalost, ovaj svima važan tehnički uređaj je i pravi rasadnik mikroba. To je svima poznato ali nije baš svima i dovoljno jasno kolike su razmere moguće opasnosti po zdravlje.

U vreme epidemije izazvane korona virusom, lekari upozoravaju da se bolest širi kapljičnim putem. Jedna mogućnost je - direktnim kontaktom sa zaraženom osobom - za šta je relativno manja verovatnoća. 

Povezane vesti

Druga mogućnost je - kontaktom sa površinom koja nosi virus zaraze - a za to je verovatnoća daleko veća.

To, konkretno, znači da je za zarazu kriv i onaj koji je nosi ali i onaj koji ne učini sve što je u njegovoj moći da tu zarazu ne unese u organizam.

Dakle: inficiraće vas neko ko kine ili se zakašlje pravo u vaš nos ili usta ili ćete se inficirati sami tako što ćete dotaći zaraženu površinu rukama a onda dotaći svoj nos ili usta.

Opasne površine su sve one koje tokom dana dotakne mnogo ljudi - kvake na vratima zgrada kroz koje prolazi mnogo posetilaca, rukohvati na pokretnim stepenicama, ograde i gelenderi, kao i držači u autobusima i tramvajima! Isto važi za stolice i klupe u čekaonicama bolnica i domova zdravlja, kao i šaltere u bankama i poštama. Novac je - kako papirni tako i metalni - prenosnik najrazličitijih mikroba.

A najčešća veza između ovih površina i naših usta i nosa je - baš mobilni telefon.

Zato stručnjaci iz IT sektora upozoravaju da se način korišćenja mobilnih telefona mora hitno promeniti.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije