Mobilni telefon je postao svima ne samo sredstvo komunikacije, već i obavezna veza sa svetom, izvor novih i aktuelnih informacija ali i sredstvo prekraćivanja vremena, "ubijanja dosade" pa i smirivanja dece, piše Lepa & Srećna.

Nažalost, ovaj svima važan tehnički uređaj je i pravi rasadnik mikroba. To je svima poznato ali nije baš svima i dovoljno jasno kolike su razmere moguće opasnosti po zdravlje.

U vreme epidemije izazvane korona virusom, lekari upozoravaju da se bolest širi kapljičnim putem. Jedna mogućnost je - direktnim kontaktom sa zaraženom osobom - za šta je relativno manja verovatnoća. 

Druga mogućnost je - kontaktom sa površinom koja nosi virus zaraze - a za to je verovatnoća daleko veća.

To, konkretno, znači da je za zarazu kriv i onaj koji je nosi ali i onaj koji ne učini sve što je u njegovoj moći da tu zarazu ne unese u organizam.

Dakle: inficiraće vas neko ko kine ili se zakašlje pravo u vaš nos ili usta ili ćete se inficirati sami tako što ćete dotaći zaraženu površinu rukama a onda dotaći svoj nos ili usta.

Opasne površine su sve one koje tokom dana dotakne mnogo ljudi - kvake na vratima zgrada kroz koje prolazi mnogo posetilaca, rukohvati na pokretnim stepenicama, ograde i gelenderi, kao i držači u autobusima i tramvajima! Isto važi za stolice i klupe u čekaonicama bolnica i domova zdravlja, kao i šaltere u bankama i poštama. Novac je - kako papirni tako i metalni - prenosnik najrazličitijih mikroba.

A najčešća veza između ovih površina i naših usta i nosa je - baš mobilni telefon.

Zato stručnjaci iz IT sektora upozoravaju da se način korišćenja mobilnih telefona mora hitno promeniti.

PageBreak

Za početak, kad krenete od kuće, stavite čistim rukama telefon u džep ili tašnu i ne vadite ga tokom putovanja do posla. 

Izuzetak su osobe koje ne mogu da odlože korišćenje mobilnog telefona. Oni koji rade na mestima sa urgentnim situacijama moraju da se odazovu na hitne pozive.

Ali ako niste hirurg, vatrogasac ili vozač kola hitne pomoći, ostavite telefon u džepu sve dok ne dođete na posao. 

Tamo prvo temeljno operite ruke, pa izvadite telefon.

Ako ipak morate da ga koristite dok ste u javnom prevozu, čim izađete, obrišite prvo ruke alkoholnom maramicom. Bacite je pa obrišite i telefon - drugom alkoholnom maramicom.

Za brisanje telefona dozvoljeno je koristiti industrijski alkohol od 98 odsto (medicinski je razblažen), pa ne morate da isključujete telefon niti vadite bateriju.

Posebno pažljivo obrišite delove koji su direktno uz usta i nos dok razgovarate.

Ako tokom rada još neko koristi vaš telefon, obrišite ga odmah nakon toga. Izbegavajte da dajete deci mobilni telefon za igru, jer uprkos dobroj higijeni, na ekranu ili futroli se mogu zadržati neki mikrobi.

Kad dolazite na posao, obrišite alkoholom i tastaturu, kao i slušalicu fiksnog telefona! Isto uradite i kod kuće kad god imate vremena.

Sterilizatori za telefon ne mogu biti zamena za ovu proceduru. Čak i ako ih nabavite, oni vas čekaju tek kod kuće, a do tada ćete provesti sate i sate na poslu, u prevozu ili u automobilu.

Stručnjaci kažu da u toku dana - nesvesno - dodirnemo usta ili nos i do 90 puta.

Pošto u međuvremenu koristimo mobilni telefon, sterilizacija tek kod kuće neće sprečiti širenje zaraze ako mi ne promenimo navike!

Tekst: Z. L. S.

Izvor: Lepa & Srećna