U Švajcarskoj  je danas potvrđeno da je od infekcije korona virusom u ovoj državi obolelo 476 osoba, iz 21 kantona, piše Lepa & Srećna.

Istog dana je potvrđeno i da je preminula treća osoba zaražena ovim virusom - žena starija od 80 godina, iz kantona Tićino.

Prvi smrtni slučaj obolelog od korona virusa u Švajcarskoj zabeležen je 5. marta 2020. godine. Reč je o osobi ženskog pola, staroj 74 godine, u kantonu Vo, dok je 8. marta preminuo 76. godišnji muškarac iz kantona Bazel-Provincija, saopštila je švajcarska Federalna kancelarija za javno zdravlje.

ZAŠTITA KUĆE I UKUĆANA OD KORONA VIRUSA
- NAJBOLJI SAVETI LEPA & SREĆNA NA JEDNOM MESTU NA OVOM LINKU -

SVE O KORONA VIRUSU

Kancelarija navodi da je švajcarska vlada proglasila zdravlje stanovništva vrhunskim prioritetom.

Građanima se savetuje da štite i sebe i druge uobičajenim sredstvima:

  • držite se na distanci, posebno čuvajte starije tako što ćete stajati što dalje od njih;
  • izbegavajte rukovanje;
  • temeljno perite ruke;
  • kašljite i kijajte samo u maramicu ili u rukav,
  • ako imate visoku temperaturu i kašljete, ostanite kod kuće, idite kod lekara samo ako ste prethodno to dogovorili telefonom.

Stariji od 65 godina treba da što više ostaju kod kuće, izbegavaju odlaske kod lekara koji nisu nužni, naročito da ne odlaze u posete i ne obilaze osobe u staračkim domovima.

Ne treba da odlaze u pozorišta, bioskope i kupovine u terminima kad su velike gužve, a najbolje je da namirnice naručuju telefonom ili preko interneta.

Posebno osetljive su osobe starije od 65 godina i oni koji već imaju visok pritisak, dijabetes, kardiovaskularno oboljenje, hronične respiratorne bolesti, karcinom ili su primali terapiju  koja ugrožava imuni sistem.

Izvor: Lepa & Srećna