Testiranje na korona virus u privatnim ambulantama može da bude veoma pogrešan potez, piše Blic.

Doktorka Ivana Begović-Lazarević, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, nedavno je za "Blic" odgovorila na pitanje da li je građanima Srbije moguće da se testiraju na korona virus samoinicijativno, ukoliko nemaju simptome i u kojoj ustanovi to mogu da urade.

- Testiramo samo osobe koje imaju simptome, ili su bili u kontaktu sa nekim za koga se sumnja da je zaražen. Čuli smo da u nekim privatnim klinikama postoje testovi, ali ne znamo kojim, ni koliko koštaju. U svakom slučaju, ne preporučuje se da se samoinicijativno testiranje, jer ono ljudima daje osećaj lažne sigurnosti - rekla je doktorka.

Ukoliko neko dođe, recimo, iz Italije, testira se, dobije negativan nalaz, oseća se sigurno, a zapravo, je inficiran virusom i tek nakon pet ili šest dana virus "dođe" u sluzokožu grla odakle se uzima bris, pojašnjava dr Begović-Lazarević.

Pet ili šest dana je najčešći period inkubacije, dodaje doktorka, a izolacije traju 14 dana iz predostrožnosti.

Sve referentne analize rade se u Torlaku, te nalaz privatne klinike ne bi bio uvažen.

Za razliku od samoinicijativnog testiranja, lekari preporučuju preventivne mere, podseća doktorka Begović-Lazarević: pojačana higijena, pogotovo ruku, izbegavanje grupnih okupljanja, izbegavanje kontakta sa potencijalno zaraženima...

Preventivne mere

Kada je u pitanju konkretna preventiva, građani bi trebalo da se ponašaju jednako kao i u slučaju respiratorne infekcije. Prilikom kašljanja i kijanja, pokrivajte nos i usta. Izbegavajte kontakt sa osobama koje imaju znake infekcije organa za disanje (kašalj, kijanje, curenje nosa, povišena temperatura). Izbegavajte masovna okupljanja i boravak u prostoru gde se nalazi veliki broj osoba.

Pojačajte higijenu ruku (pranje vodom i sapunom najmanje 20 sekundi, ili ako to nije moguće, korišćenje alkoholnih gelova za dezinfekciju ruku), naročito nakon kontakta sa obolelim osobama ili boravka u potencijalno ugroženom području.

Preporučuje se nošenje maski preko usta i nosa ukoliko se boravi u prostoru gde su masovna okupljanja. U slučaju potrebe, nosite rukavice (operite ih posle upotrebe), ali izbegavajte rukovanje i grljenje.

Ne dodirujte lice ako prethodno niste oprali ruke, pogotovo sluzokožu. Ne prilazite pacijentu bliže od metar-dva.

Tekst: M. M.

Izvor: Blic