Šećer je neophodan kao konzervans u ovom džemu, piše Lepa & Srećna.

Sa druge strane, koristi od sastojaka koji se u njemu očuvaju daleko prevazilazi bilo kakvu štetu koju bi šećer mogao da nam nanese.

Naravno, to se odnosi na one koji nemaju problema sa nivoom šećera u krvi. Ostali se moraju konsultovati sa svojim lekarom pre upotrebe.

Ovaj "džem" zapravo veoma podseća na med, a pravi med ne može se koristiti u ovom receptu jer bi njegove dragocene materije bile uništene kuvanjem.

  • Sastojci:
  • 1 kg mladih šišarki
  • 1 kg šećera

Priprema:

Operite dobro šišarke, toplom vodom, stavite ih u šerpu od nerđajućeg čelika ili emajla.

Nalijte vodom da ogreznu i polako zagrevajte pa na tihoj vatri kuvajte dvadesetak minuta. Ostavite da se prohladi pa stavite na hladnije mesto, poklopljeno, preko noći.

Sutradan ocedite šišarke pa u vodu sipajte šećer i ušpinujte ga da bude što gušći.

Vratite deo šišarki u masu (po želji, koliko volite da ih bude u tegli) pa sve vratite na vatru još nekoliko minuta.

Sipajte "vruće u vruće" - vruć džem u vrele, sterilne tegle. Dobro zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

Služite džem od šišarki uz kolače i čaj, a možete ga koristiti i kao obloge za grlo i pluća.

Tekst: Z. L. S.

Izvor: Lepa & Srećna