Kada dobiju dijagnozu tumora nadbubrega, većina pacijenata se zapanji jer uglavnom nikada nisu čuli za takav zdravstveni problem.

Nadbubreg zapravo predstavlja žlezdu s unutrašnjim lučenjem i stvara hormone koji imaju veoma važnu ulogu u našem organizmu.

Postoje dve vrste tumora: oni koji luče hormone i oni koji to ne rade. Od toga i zavisi kakve simptome bolesti ima pacijent.

Profesor dr Dragan Radovanović, rukovodilac uže specijalizacije laparoskopske hirurgije na Medicinskom fakultetu u Beogradu i hirurg u Kliničko-bolničkom centru „Dr Dragiša Mišović”, pojašnjava da kod pacijenta s tumorom nadbubrega mogu da se jave simptomi kao što su povišen krvni pritisak s pratećim tegobama, gojaznost, poremećaj metabolizma šećera, masti i proteina, srčanog rada, izlučivanja mokraće, seksualne funkcije...

Pacijenti s tumorom nadbubrega osećaju bolove i nelagodu u predelu nadbubrega koji se šire prema slabinama ili lopatici s iste strane.

– Postoje dve vrste tumora nadbubrega: dobroćudni i zloćudni. Još jednu grupu tumora je važno pomenuti, a to su incidentalomi, tumori koji se slučajno otkrivaju i koji imaju oskudnu kliničku sliku.

Građa desne i leve nadbubrežne žlezde je slična, ali je operativni postupak za jednu i drugu potpuno različit jer leže u potpuno različitom okruženju organa.

S desne strane se oko nadbubrega nalaze desni bubreg, jetra i donja šuplja vena, a s leve su levi bubreg, slezina, gušterača, debelo crevo i želudac.

Složenost ovih operacija se sastoji u bezbednom prilasku nadbubrežnim žlezdama između organa, podvezivanju krvnih sudova i uklanjanju obolele žlezde s tumorom – napominje dr Radovanović.

Prednost laparoskopske operacije u odnosu na klasičnu hiruršku intervenciju je u tome što se laparoskopska operacija radi kroz tri do četiri manja reza koji su dugi pet ili 10 milimetara, a kod klasične operacije se pravi veliki rez ispod rebarnog luka koji je dug više od 10 centimetara.

Operacija traje u proseku između 45 i 60 minuta.

PageBreak

Postoperativni oporavak pacijenata s laparoskopskom operacijom u poređenju s klasičnom je brži i komforniji za pacijenta.

Zbog nedostatka velikog reza bolovi su znatno manji i kraći, pacijenti ustaju i kreću se istog dana posle operacije, a bolnicu napuštaju drugog ili trećeg postoperativnog dana.

Posle klasične operacije bolovi su intenzivniji, zahtevaju terapiju protiv bolova, pacijent zbog velikog reza i bola ne može da se kreće istog dana posle operacije, već kasnije. Njihov boravak u bolnici je znatno duži, uglavnom traje od šest do sedam dana.

– U najčešće tri situacije ovi tumori ne mogu da se operišu laparoskopskim pristupom. Operaciju nije moguće izvesti kada su tumori veoma veliki. Druga okolnost je kada tumor urasta u organe koji okružuju nadbubrege, naročito u donju šuplju venu.

Treći razlog mogu da budu teže bolesti srca i pluća koje nose značajnu nestabilnost srčanog rada i disajne funkcije, pa laparoskopski način operisanja može da ih pogorša, zbog čega se i izbegava.

Zloćudni tumori nadbubrega u opštoj grupi tumora nadbubrega ređi su od dobroćudnih tumora. Bez obzira na zloćudnost, specifičnost opasnosti tumora nadbubrega je u grupi tumora koji imaju pojačano lučenje hormona pa s tog stanovišta značajno ugrožavaju opšte stanje pacijenata – ističe dr Radovanović.

Pacijenti normalno žive posle uklanjanja jedne ili čak obe nadbubrežne žlezde, uz terapiju koja nadoknađuje nedostatak pojedinih hormona.

U KBC „Dr Dragiša Mišović” laparoskopske operacije nadbubrežne žlezde se rade već pet godina, a samo za prvih 11 meseci ove godine obavljeno je 35 operacija.

Profesor Radovanović naglašava da se po međunarodnim standardima smatra da treba obaviti ovakvih 10 operacija godišnje da bi ustanova zadržala kompetentnost, a da ako ima više od 20 intervencija godišnje, onda spada u one s visokim kvalitetom za ovakve vrste intervencija.

– Postoperativni oporavak naših pacijenata je brz, s minimumom upotrebe lekova protiv bolova jer za to ne postoji potreba. Mobilnost pacijenta se uspostavlja istog dana posle podne posle operativnog zahvata, kada počinje da unosi tečnost. Zbog nedostatka velikog reza kao u klasičnoj hirurgiji, operisani pacijenti se brzo vraćaju svakodnevnim životnim i poslovnim aktivnostima – dodaje dr Radovanović.

Po velikom broju hormona i različitostima njihovih funkcija poznato je da nadbubrezi imaju važnu ulogu u našem organizmu. I pored toga moguće je da pacijenti normalno žive posle uklanjanja jedne ili čak obe nadbubrežne žlezde, uz terapiju koja nadoknađuje nedostatak pojedinih hormona. Tumori nadbubrežne žlezde, na sreću, nisu tako česti, naročito kada se porede s tumorima dojke, pluća, debelog creva.

Tekst: Danijela Davidov-Kesar

Izvor: Politika