Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje

KAKO DA NOGE UVEK BUDU TOPLE: 5 trikova koji pomažu ako imate hladna stopala

Autor Jasmina Glišić
Autor Jasmina Glišić

Niske temperature donose i psihološki stres! Ulepšajte sebi svaki zimski dan tako što ćete se potruditi da vam stopala uvek budu prijatno topla.

Izvor: LepaiSrecna

Ništa gore od ledenih stopala na zimskoj temperaturi, piše Lepa & Srećna.

Hladne ruke i stopala su posledica različitih medicinskih ali i psiholoških uslova, a posebno su izraženi kod žena. Ako ste još pušač, mnogo sedite i ne bavite se nikakvom rekreacijom, verovatno je  ovaj problem još veći.

Kako očuvati toplotu tela u zimskim danima, naročito ekstremiteta?

1. Za početak, pobrinite se da vam je celo telo dovoljno toplo.

Drugim rečima, ne možete imati topla stopala ako vam je u gornjem delu tela hladno. To važi i za glavu, pa uvek nosite kapu zimi kako bi telo oslobađalo manje toplote i moglo bolje da je rasporedi.

2. Toplotu stopala, pre svega, gubimo kroz pod ili tlo.

To leti ne osećamo, ali zimi nam ledeno tlo odvlači toplotu izuzetno brzo. Zato treba dobro izolovati noge - debljim đonom, ali i visokim čarapama ili čizmama - ne ostavljati skočne zglobove nepokrivene - ako je veoma hladno, radije uvucite nogavice u čarape ma koliko to "bezveze izgleda".

U kući, obavezno podmetnite nešto pod noge ako dugo sedite - stavite svežanj novina, parče stiropora ili neko staro ćebe pod stopala.

Povezane vesti

3. Najbolje su vunene čarape.

Pamuk treba izbegavati, osim ako nosite duple čarape, što se takođe preporučuje. U tom slučaju, prve čarape mogu biti od tankog pamuka, a druge vunene - najbolje oko 70 odsto vune. Nipošto nemojte uzeti male i na silu iz razvlačiti preko stopala - da, one će se razvući, ali će se na stopalu opet maksimalno stegnuti.

Takođe, računajte da vam za drugi par čarapa uvek treba broj veći.

Izbegavajte čarape sa čvrstom "ranflom". Ako primećujte "crtu" urezanu u kožu kad skinete čarape, onda morate nabaviti medicinske čarape - bez pletene ivice.

Ako zaustavljate cirkulaciju, tesnim čarapama, uskim pantalonama, nogavicama koje se pripijaju uz butine i listove, stopala će biti još hladnija.

4. Dodajte topao uložak u obuću.

Krzno je toplije od kože, pa obavezno pojačajte izolaciju stopala od poda ili zemlje tako što ćete ubaciti debele uloške.

Kad kupujete zimsku obuću, uvek računajte na to i uzmite broj veće - dovoljno prostora u cipeli ili čizmi daje mogućnost prstima da se miču i tako pojačavaju cirkulaciju.

Važno je da stopalo može da diše, pa je prirodno krzno najbolji izbor - znojava stopala biće još hladnija.

5. Uvek nosite rezervni par čarapa sa sobom.

Iskoristite svaku priliku kad ste unutra da proverite da li su vam čarape vlažne i, ako jesu, zamenite ih.

Neka ledena zima uvek probudi "kamperski duh" u vama! Čim budete stigli na odredište, uđite u prvi toalet, skinite čarape i prosušite stopala papirnim ubrusom i protrljajte kožu da cirkulacija proradi. Slobodno upotrebite i malo kreme za ruke ako je nosite u tašni. Samo nekoliko sekundi brze masaže može da učini čuda.

Presvucite se u suve čarape, a ako ste u mogućnosti, promenite i obuću - na poslu uvek čuvajte rezervni par za ovakve situacije. Bićete preporođeni, a stopala - ponovo topla.

Tekst: K. I.

Izvor: Lepa & Srećna

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...

Popularno

Najnovije