Ukoliko želite da se ostvarite u ulozi roditelja, nabolje vreme za seksualni odnos su dani pre, tokom i nakon ovulacije jer je tada plodnost kod žena na svom vrhuncu. Menstrualni ciklus, u proseku, traje oko 28 dana, ali je normalno da traje od 24 do 35 dana. Kod žena čiji ciklus traje 28 dana do ovulacije dolazi 14 dana pre prvog dana sledećeg menstrualnog krvarenja.

Nakon što utvrde koji su im dani plodni, mnoge žene pitaju se šta dalje, tj. koliko često bi trebalo da stupaju u seksualne odnose kako bi povećale šanse za začeće.

Minimalni broj odnosa po jedan svakog drugog dana.

„Najjednostavniji odgovor je – što više, to bolje. Česta je predrasuda da ne treba imati svakodnevne odnose da bi se ’seme oporavilo’. Ukoliko je nalaz spermograma uredan, nema potrebe za pauzom“, objašnjava lekar Erden Radončić, specijalista ginekologije i akušerstva.

Kako piše 24 sata.hr, broj spermatozoida je ujutro veći nego u kasnijem toku dana, a nakon buđenja je na vrhuncu i nivo muških hormona. To, naravno, ne znači da je nemoguće zatrudneti ukoliko do seksualnog odnosa dođe predveče.

Brojna naučna istraživanja pokazala su da kod parova koji ljubav vode bez ikakvog pritiska za začeće do trudnoće dolazi u roku od šest meseci do godinu dana, ali i ranije.

Opustite se, savetuju stručnjaci, i prepustite prirodi da radi za vas.

Izvor: Yumama / 24sata.hr