Konzumacija određenih namirnica zbog svojih hemijskih sastojaka čini nas srećnim, dokazali su naučnici, a posebno su istakli kako na nas deluju banane, avokada, sardina i čokolade, pišu francuski mediji.
O dejstvu namirnica na raspoloženje i na opšte zdravstveno stanje, u knjizi izdatoj u Francuskoj pod nazivom "Namirnice koje nas čine srećnim" pišu doktor medicine Bernard Fontanille i novinarka koja prati teme zdravlja Marie-Laurence Grezaud.
1. Avokado
Poznato je da konzumacija avokada utiče na bolje raspoloženje, jer sadrži tirozin, aminokiselinu koja se u organizmu prerađuje u dopamin i noradrenalin, dva neurotransmitera, odnosno dve prenosne supstance koje pozitivno utiču na socijalizaciju i libido pojedinca. Ne treba zanemariti ni to da je avokado bogat magnezijumom, poznatim po antistresnim svojstvima, podsećaju autori knjige.
2. Banana
Prepuna triptofana, aminokiseline koju organizam prerađuje u serotonin, neurotransmiter poznat kao hormon sreće koji poboljšava raspoloženje. Zbog toga doktori poručuju da, pre nego što posegnete za lekovima ili posetite najbližu apoteku, prošetajte pijacom i kupite odgovarajuće namirnice.
3. Crna čokolada
Poznato je da čokolada s više od 60 odsto kakaoa stimuliše moždanu aktivnost, tako što poboljšava njegov rad, no manje je poznato da mešavina kakaoa i šećera podstiče dinamično, gotovo euforično raspoloženje. Naime, naučnici to objašnjavaju prisustvom stimulativnih svojstava poput kofeina i teofilina (u znatno manjim količinama nego u kafi i u čaju) te naročito teobromina, stimulansa koji deluje manje agresivno na nervni sistem od kofeina, ali mu je trajanje duže.
4. Sardine
Deluju poput antidepresiva, jer obiluju omega-3 masnim kiselinama, podsećaju autori knjige. Još je od ranije poznato da omega-3 masne kiseline štite krvotok, no manje je poznato da smanjuju napetost.
5. Šafran
Terapeutsko delovanje šafrana spominje se još u antičkom dobu. Ovaj začin se u tradicionalnoj istočnjačkoj medicini naziva i "začinom sreće", a koriste ga za tretiranje više od 90 različitih bolesti, od blage depresije do poremećaja u ishrani, jer utiče na regulisanje kompulsivne potrebe za hranom. Lekovita svojstva šafrana često se uspoređuju s dobro poznatim antidepresivom – sintetičkim lekom Prozakom.
Izvor: BIZLife/Metro.hr
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka