Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI ZELENI ČAJ IZAZIVA ANKSIOZNOST: kakav rizik preti od zelenog čaja i kako da ga sprečite

Brojna korisna dejstva koja zeleni čaj ima na zdravlje daleko su veća od rizika, ali treba da znate i koje negativne nuspojave su moguće.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Zeleni čaj je, uopšteno govoreći, veoma zdrav napitak sa brojnim korisnim dejstvima, piše Lepa & Srećna.

Međutim, neki ljudi mogu da dožive i negativne nuspojave. Takođe, smatra se da zeleni čaj može čak povećati i rizik od osteoporoze.

Informišite se o mogućim negativnim efektima jer ćete tako moći i da smanjite rizik.

U zelenom čaju ima kofeina pa svi koji su na njega osetljivi treba da paze.

Povezane vesti

Uopšteno uzev, u zelenom čaju ima manje kofeina nego u drugim vrstama čaja. Međutim, neke vrste, kao što je mača zeleni čaj može da sadrži više kofeina nego crni čaj ili čak espreso.

Zato povećana količina zelenog čaja može da izazove nemir, lupanje srca, nesanicu pa čak i anksioznost, preosetljivost, ubrzani puls ili povišen pritisak.

Važno je znati da možete lako da umanjite ove nuspojave tako što ćete izabrati zeleni čaj bez kofeina ili praviti slabiji čaj.

Zeleni čaj sadrži i tanine, a oni mogu da spreče apsorbovanje neophodnih sastojaka iz hrane, naročito ne-hem gvožđa. Jedna studija pokazala je da prevelika doza zelenog čaja može da smanji apsorpciju i do 25 odsto.

Povezane vesti

To se može lako izbeći tako što ćete dodati krišku limuna šolji čaja ili pijte zeleni čaj barem 30 minuta pre obroka. Još bolje, sačekajte i do 2 sata pa tek onda jedite.

Povezane vesti

Neke studije su pokazale da zeleni čaj može da poveća količinu kalcijuma koju organizam izbaci preko mokraće.

Međutim, ovo se događa samo kod onih koji uzimaju više od 400 mg kofeina (što je 4 do 5 šolja čaja dnevno). Zato proverite da li je potrebno da uzimate suplemente kalcijuma ili, jednostavno, povećajte količinu namirnica bogatih kalcijumom u ishrani.

Kao i mnoge druge namirnice, hrana ili napici, i zeleni čaj može da utiče na delovanje nekih lekova koje možda uzimate. Kad god niste sigurni, proverite s lekarom ili farmaceutom da li postoji takav rizik i kod vas. Da biste bili potpuno sigurni, napravite pauzu od nekoliko sati između uzimanja leka i pijenja zelenog čaja.

Izvor: Lepa & Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije