Poplave koje su ovih dana pogodile zemlju napravile su mnogo štete, a između ostalog, veliku štetu pretrpeli su i poljoprivrednici. Ovih dana, Beograđani iz naselja Ovča i Kotež upozoreni su da nikako ne konzumiraju česmovaču jer je moguće da je kontaminirana. A kakvo je stanje sa povrćem iz poplavljenih područja?
Odgovor na to pitanje potražili smo od Miroslava Otaševića, inženjera prehrambene tehnologije i jednog od idejnih tvoraca projekta "Šta jedem?".
Voće i povrće zahvaćeno poplavama može biti uzrok ozbiljnih zdravstvenih problema. Ukoliko je baštu zahvatila poplava, voće i povrće može biti kontaminirano fekalnim bakterijama, kao što su Escherichia Coli i Shigella, parazitima poput Cryptosporidium i Gardia, virusom Hepatitis-a A, kao i hemijskim kontaminatima: benzinom, motornim uljem, raznim hemijskim rastvaračima i industrijskim zagađivačima. Evo kako je najbolje da pokušate da smanjite mogućnost zagađenog voća i povrća.
Činjenice:
- Ukoliko je bašta isključivo izložena kišnici (nije poplavljena izlivanjem reka ili kanalizacije), plodovi su sasvim bezbedni.
- Kontaminacija podrazumeva zagađenje voća i povrća patogenim mikroorganizmima (virusi, bakterije) ili toskičnim hemijskim jedinjenjima, usled izlivanja rečnih ili kanalizacionih tokova.
- U rekama se nalaze mnoga toksična industrijska jedinjenja (usled ulivanja otpadnih voda) koja značajno mogu ugroziti zdravlje. Pored toga, fekalne vode mogu izazvati dizenteriju (Šigela), crevne i urinarne bolesti (Ešerihija koli), žuticu (Hepatitis A) i parazitske bolesti.
- Dužina (vreme) kontakta ploda i otpadnih voda nije od presudnog značaja. Kontakt može biti minimalan, sa malom količinom vode, da bi plod bio ozbiljno kontaminiran.
- Pranjem kontaminiranog voća i povrća se može ukloniti najveći deo mikroorganizama, ali neuklonjeni (zaostali) deo može biti dovoljan da izazove zdravstveni problem.
- Kuvanjem povrća se mogu eliminisati (uništiti temperaturom) patogeni mikroorganizmi, ali se ne mogu eliminisati termostabilna industrijska hemijska jedinjenja.
KAKO SE ZAŠTITITI OD BOLESTI?
- Kupujte voće i povrće od poznatih proizvođača iz područja koja nisu bila ugrožena poplavama.
- Ukoliko ne poznajete poreklo, izbegavajte kupovinu lisnatog povrća. Takvo kontaminirano povrće je nemoguće efikasno i do kraja oprati (skrivena mesta, nabori).
- Bezbedniji ste ukoliko je povrće korenasto (pod zemljom). Ako je ubrano posle više od 30 dana nakon poplave manje su šanse da ugrozite zdravlje.
- Ukoliko želite da izbegnete mogućnost zaraze - konzumirajte oljušteno, prokuvano povrće.
- Posvetite pažnju pranju.
- Nemojte rizikovati pravljenjem bilo kakvih rastvora za potapanje voća i povrća. Lakše je odabrati pravog prodavca.
Dakle, ovih dana pri kupovini namirnica pripazite na sledeće stvari: Izbor prodavca, kvalitetno pranje, ljuštenje, kuvanje kako bi se smanjila mogućnost ugrožavanja zdravlja (ako postoji verovatnoća da je reč o voću i povrću iz poplavljenih područja).
Tekst: T. G.
Izvor: Blic
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka