U Srbiju je 27. juna 2019. godine zvanično stigao tropski talas koji će vladati tokom narednog perioda, a temperatura će dostizati i 34 stepeni.

"Svi koji nemaju potrebe da izlaze napolje neka ostanu kod kuće. Posebno oni stariji koji nemaju razloga da idu prevozom. Ovih dana neka završavaju sve poslove prepodne do 10 časova i popodne od 19 časova. Ukoliko morate da boravite napolju obavezno nosite vodu, a ja lično savetujem da u nju iscedite malo limuna jer odlično osvežava. Češće se umivajte i nosite lepezu. Krećite se hladnijom stranom ulice, ako je to ikako moguće", savetuje dr Dragoslava Mišetić iz Doma zdravlja Palilula.

Velike vrućine nikako ne prijaju stanovnicima većih gradova zbog čega se upravo u ovom periodu beleži veći broj poziva Hitnoj pomoći zbog toplotnih udara.

"Toplotni udar nastaje kada se organizam pregreje, a prvi simptomi su groznica, mučnina i povraćanje. Najvažnije je da osobu koja je doživela toplotni udar prvo uvedete u neku rashlađenu prostoriju i date joj što više tečnosti."

Kad smo kod rashlađenih prostorija, rad klima uređaja je sad najjaktivniji, a često je u radnim okruženjima i jabuka razdora jer uvek postoje oni koji vole umerenu rashlađenost i oni koji spuštaju temperaturu u prostoriji i do 17 stepeni.

"Razlika u temperaturi spolja i unutra ne sme da bude veća od 5 do 7 stepeni. Ako je sada napolju, na primer 30 stepeni to znači da bi klima trebalo da bude podešena na 23 ili 24 stepena. Takođe je jako važno da je redovno servisirate i perete pošto je ona izvor razmnožavanja bakterija i može izazvati sinusitis, odnosno infekciju gornjih respiratornih puteva, ali i upalu tetiva mišića vratnog dela i ramena."

Dr Mišetić savetuje da pet do deset minuta pre izlaska iz klimatizovane prostorije smanjite temperaturu ili čak ugasite klimu kako bi se organizam pripremio za ono što ga napolju očekuje.

"Isto važi i za automobile. Povremeno u toku vožnje isključujte klimu, otvorite prozore da cirkuliše vazduh, to je mnogo zdravije. Pet minuta pre izlaska iz kola isključite klimu i adaptirajte se na temperaturu koja vlada napolju. To je najlakši i najbolji način da prebrodite temperaturnu razliku", zaključuje dr Mišetić.

Tekst: Tara Tomović

Izvor: Kurir/Telegraf