Svako od nas je u nekim periodima života izložen stresu. Profesionalne i lične obaveze, bolesti, traume... mogu da naštete mentalnom zdravlju.

Ponekad stres može da dovede do telesne reakcije zbog koje se osećate frustrirano - pucaju vam nokti, pojavljuju se bubuljice ili vam opada kosa.

Opadanje kose koje se javlja usled fizičkog ili emocionalnog stresa je kada folikule zbog stresa uđu u period odmora. Kao rezultat toga, dlake počinju da opadaju i kosa izgleda tanje i to može biti izraženije na nekim delovima glave nego na nekim drugim.

-Folikule dlake imaju svoj životni ciklus - rast, tranzicija, odmor i opadanje su faze koje se smenjuju - kaže dr Džulja Cu. Ona dodaje da stres utiče na fazu rasta i prebacuje kosu iz faze rasta u fazu odmora.

- Niko ne razume koliko je kompleksna biologija koja određuje rad biološkog sata koji utiče na ciklus kose. Ono što je poznato je da stres utiče na taj sat i da smenjuje fazu rasta prelazeći u telogenu, tj. fazu odmora"- kaže dermatolog.

Ali, to ne vodi nužno do dugotrajne štete. Sudeći prema rečima dermatologa dr Lorin Ploh, telogena faza ne uzrokuje uvek trajni gubitak kose, odnosno ćelavost.

- Potpuna ćelavost se ne javlja osim ukoliko ne postoji neki zapaljenski proces - poput alopecije areate, autoimune bolesti zbog kojeg se javlja gubitak kose u tragovima i uzrok toga može da bude stres.

OVO JE VITAMIN OD KOJEG KOSA RASTE KAO LUDA: ZAUSTAVITE OPADANJE KOSE JEFTINIM PRIRODNIM SREDSTVOM

Ipak, nećete primetiti promene tj. opadanje kose odmah nakon neke stresne situacije.

-Opadanje kose usled stresa može da se javi prva tri meseca nakon stresnog događaja. Obično je opadanje kose znak da nova kosa raste na mestu opalih dlaka, pa će ta nova kosa biti vidljiva za tri do šest meseci- kaže Ploh.

Kada treba da se zabrinete

Prosečna osoba izgubi između 50 i 100 dlaka dnevno. To je sasvim normalno i u poređenju sa ukupnim brojem dlaka na glavi (kojih je oko 150.000), opadanje tih stotinak dlaka nije ni primetno. Međutim, opadanje kose se smatra problem kada postane prekomerno, primetno.

Ako primetite na četki kojom se češljate da vam opada više kose nego inače ili vam kosa postaje tanja na nekim delovima glave, dr Cu savetuje da odete kod dermatologa.

Kada je reč o opadanju kose usled stresa, Ploh kaže da to ne bi trebalo da vas brine. Zbog toga što rast kose nije vitalna funkcija, možete da je izgubite usled stresa.

-Kada je telo pod stresom, ono prelazi na mod preživljavanja i smanjuje energiju koju troši na funkcije koje nisu presudne za život, poput rasta noktiju ili rasta kose- objašnjava Ploh.

Postoji malo podataka o tome da li su neke grupe sklonije opadanju kose usled stresa, ali dr Cu i dr Ploh kažu da su novopečene mame sklonije opadanju kose, usled psihološkog stresa koji se javlja nakon porođaja.

Postporođajna alopecija, malo drugačija vrsta opadanja kose, može da se dogodi usled iznenadnog smanjenja nivoa estrogena nakon porođaja. Ova drastična hormonalna promena bukvalno dovodi do šoka folikule dlake, do te mere da su one "ugašene" naredna četiri meseca, kada bi novopečene mame mogle da očekuju normalan nastavak rasta kose.

Kako da zaustavite opadanje kose

Uvođenje određenih životnih promena može da pomogne. Pored toga što je važno da dovoljno spavate, da se posvetite hobijima koji će umanjiti stres, Ploh naglašava da je veoma bitno i da unosite adekvatne nutrijente.

-Održavajte balans u ishrani i unosite vitamine i minerale. Budite pažljivi kada je reč o suplementima biotina - upozorava dermatolog, misleći na to da ne unosite više od 35 mikorgrama dnevno.

Biotin, odnosno vitamin B koji se najčešće koristi u borbi protiv opadanja kose, nalazi se u malim količinama u namirnicama poput jaja, mleka i banana.

Ono što je najvažnije je da imate na umu da sprečavanje opadanja kose nije toliko bitno, koliko je bitno da nađete način da se nosite sa stresom. Redovno vežbanje, dovoljno sna i zdrava ishrana u tome mogu da vam pomognu. Takođe, nekoliko kockica čokolade povremeno, druženje sa prijateljima i slušanje muzike mogu da vam poprave raspoloženje.

Ipak, ukoliko vam kosa opada i to vas zabrinjava, dobro bi bilo da odete kod lekara.

- Čak i ako je reč samo o opadanju kose usled stresa koje će se samo od sebe verovatno rešiti, ne bih volela da neko sam sebi postavi tu dijagnozu, a da zapravo bude reč o nekom zapaljenju ili nečemu drugom- ističe dermatolog.

Izvor: Mondo