Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LASERSKO SKIDANJE DIOPTRIJE: pouzdan način za trajno ispravljanje vida

Refraktivna hirurgija podrazumeva, narodski rečeno, skidanje dioptrije, najčešće laserom. Za izvođenje nekih intervencija, zima može da bude idealno godišnje doba - ne zbog operacije, već radi postoperativnog toka

  Izvor: Foto: Shutterstock

Lasersko skidanje dioptrije je pouzdan put za trajno ispravljanje vida.

Razvijen je veći broj laserskih metoda, od kojih se po uspešnosti izdvajaju LASIK i PRK. One ispravljaju kratkovidost, dalekovidost i astigmatizam, i tako konačno oslobađaju pacijenta od nošenja naočara i sočiva. O tome na koji način možemo da se "oslobodimo" dioptrije, pitali smo dr Mirka Jankova, doktora nauka oftalmologije.

Povezane vesti

"Lasersko skidanje dioptrije predstavlja jednostavnu proceduru, potpuno je bezbolno i trajno snižava ili potpuno eliminiše početnu dioptriju. Krajnji ishod je povratak jasnog vida. Uspeh operacije zavisi od stručnosti i iskustva oftalmologa."

Primena specijalnog lasera

"Cela procedura laserskog skidanja dioptrije traje oko 15 minuta, a samo delovanje lasera iznosi oko minut po oku."

Dioptrija je refrakciona greška, koja nastaje zbog nepravilnog prelamanja svetlosnih zraka koji ulaze u oko. Laser svojim delovanjem menja oblik rožnjače iz nepravilnog u pravilan, čime omogućava pravilno prelamanje svetlosti i jasan vid.

LASIK intervencija

- U prvom koraku procedure, lekar pravi tanku membranu na površinskom sloju rožnjače. U tim trenucima, vid je na kratko pomračen zbog povećanog očnog pritiska. Potom se ta površinska membrana pažljivo presavija unatrag, kako bi se otkrio donji sloj rožnjače. U sledećem trenutku vid se vraća, ali je zamućen. U narednom koraku, važno je da se pacijent koncentriše i pogled usmeri na zeleno svetlo. Tada počinje lasersko skidanje dioptrije, odnosno sama intervencija laserom. Zbog velike brzine laserskog sistema, prosečni tretman traje samo par sekundi. Kada se lasersko skidanje dioptrije završi, presavijena membrana se vraća u prvobitni položaj, gde u potpunosti prianja i služi kao prirodni zavoj. U oko se ukapaju antibiotske kapi, kako bi se sprečila potencijalna infekcija. Time je lasersko skidanje dioptrije u potpunosti okončano.

Posle intervencije

- Pacijent odmah vidi okolinu sa povećanom vidnom oštrinom, a jedino što prvih par sati posle intervencije može da oseća jeste svrab ili peckanje, kao i osetljivost na svetlost. Potreban je odmor i izbegavanje napornih aktivnosti za oči kao što su čitanje i gledanje televizije, sve dok se oko oporavi.

Povezane vesti

Fotorefraktivna keratektomija (PRK)

"U pitanju je laserska metoda pogodna za pacijente čija je rožnjača slabog kvaliteta, sklona istanjenju i krivljenju. Takva rožnjača nije pogodna za direktan uticaj lasera, pa je neophodno da se ojača i tako osposobi za tretman. Ova metoda se primenjuje kod male do umerene kratkovidosti, umerenog astigmatizma i pacijenata kod kojih debljina rožnjače nije dovoljna za LASIK. Za razliku od LASIK metode, PRK metoda nije potpuno bezbolna. Kompletna intervencija na oba oka traje oko 15 minuta i izvodi se u lokalnoj, kapljičnoj anesteziji."

  Izvor:

Operativni tok

U toku PRK intervencije se ne stvara "poklopac", već se u potpunosti uklanja sloj epitela. Njegovo mehaničko otklanjanje je prvi korak. Epitel ima visoku moć samosrastanja, tako da neće biti potrebe za šavovima. Bol se javlja nakon dejstva anestetika, i traje par dana dok se epitel ne oporavi. Excimer laser remodelira rožnjaču direktnim uticajem na njene središnje slojeve. Na taj način obezbeđuje pravilno prelamanje zraka i jasan vid. Na kraju se ukapavaju antibiotske kapi u oko. Postavlja se terapeutsko sočivo u oko, u cilju mehaničke zaštite dok epitel ne sraste.

Postoperativni tretman

Prvih dana nakon intervencije, moguć je osećaj blagog bola u operisanom oku, kao i suzenje i grebanje. Kod PRK-a se najčešće radi pojedinačno oko. Nakon intervencije, pacijenti su sposobni za posao posle oko nedelju dana.

Postoperativni tretman kapima traje par meseci i sastavni je deo PRK tretmana. Krajnji ishod je isti za obe metode, ali kod PRK treba više vremena. Vidna oštrina se postepeno poboljšava. Nakon mesec dana od PRK intervencije, postiže se potpuno jasan vid.

Refraktivna hirurgija

"Posle bilo koje od ove dve intervencije, rezultat je uvek isti, jednako dobar, bez obzira na to koje je godišnje doba. Klimatski uslovi mogu da utiču samo na postoperativni tok, ali ne i na rezultat operacije. U zavisnosti od vrste izvršene intervencije, i oporavak traje duže ili kraće, a vremenski uslovi poput visokih temperatura i vetra mogu samo malo da ga produže. Za izvođenje nekih intervencija zima može da bude idealno godišnje doba," objasnio je dr Jankov. 

Tekst: Vesna Stanimirović

Izvor: Lepa & Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije