Nutricionisti savetuju kako pravilno kombinovati namirnice za zdrav funkcionalni obrok. Tako, na primer, mesu i krompiru trebaju drugačiji enzimi, drugačija kiselost sredine i različito vreme da bi se razgradili. Tek kada naš digestivni sistem završi posao razlaganja namirnica do poslednjeg molekula, tada se osnovni nutrijenti absorbuju. I zato je pretpostavka da ukoliko se ova hrana ne “izvari“ do kraja, odnosno ako nisu postojali adekvatni uslovi za njeno varenje, ostaci nesvarene hrane ostaju u našim crevima i dovode do tegoba.

Salata i limun

Dobro je poznato da vitamin C pomaže našem organizmu da brže apsorbuje gvožđe. Brojna istraživanja pokazala su da veliki broj žena pati od njegovog nedostatka, što često dovodi do bezvoljnosti i manjka energije. Dobri izvori gvožđa su crveno meso, jaja (žumance), masna riba, pasulj i tamnozeleno lisnato povrće. Kada jedete neku od tih namirnica obavezno je kombinujte sa vitaminom C, na jednostavan način - salatu začinite limunom.

Vitamin D i kalcijum

Vitamin D i kalcijum su još jedna dobra kombinacija. U masnoj ribi poput lososa, sardela, jajima i obogaćenim žitaricama nalazi se vitamin D, a kombinacijom sa porcijom namirnica bogatom kalcijumom, kao što su mlečni proizvodi ili tamnozeleno lisnato povrće, učvrstićete kosti.

Cink za bolji imunitet

Vitamin A (masna riba, jogurt, mleko) i cink (kojeg ima u goveđem mesu, semenkama bundeve i zobi) slažu se zato što cink omogućava bolju apsorpciju vitamina A koji nam je naophodan za dobar izgled kože. Hranu bogatu likopenom (šargarepa, paradajz) kombinujte sa zdravim mastima (kojih ima u maslinovom ulju), jer ćete tako podići nivo likopena, antioksidansa koji ojačava vaš imuni sistem.

Kafa ometa unos gvožđa

Kombinacija namirnica kako može biti dobra, tako može biti i loša. Na primer, čaj i kafa smanjuju sposobnost organizma da apsorbuje gvožđe, a kofein još može sprečiti i apsorpciju kalcijuma.
Zato posle obroka koji je bogat namirnicama koje sadrže gvožđe i kalcijum, nemojte piti kafu ili čajeve koji sadrže kofein. Takođe je potrebno naglasiti da iako su hranljive materije, minerali i vitamini važni za zdravlje, određene namirnice ne reaguju najbolje u kombinaciji sa određenim lekovima, pa je vrlo važno imati to na umu. Pre nego što počnete da pijete neki lek proveriti sa svojim lekarom da li neka namirnica može da umanji njegove efekte.

Voće kao poseban obrok

Voće (jednu vrstu) trebalo bi jesti kao poseban obrok ili kao užinu dva sata pre ili dva sata posle jela, a nikako odmah posle jela jer tako „samo kiselimo pojedenu hranu“. Pojedini nutricionisti preporučuju da u toku prepodneva jedemo što više voća, jer tako potpomažemo proces prirodne detoksikacije organizma. I zato kada odete na pijacu ili u supermarket obratite pažnju koje ćete namirnice staviti u korpu. Zapamtite dobre kombinacije i vaše telo će vam zahvaliti zdravljem i lepotom.

Tekst: Vesna Stanimirović

Izvor: Lepa & Srećna