Vene su krvni sudovi čija je funkcija da krv odvode do desne strane srca, odnosno sa periferije ka srcu. Podeljene su zaliscima usmerenim prema srcu, koji olakšaju tok krvi i savladavaju silu gravitacije.

Toku krvi kroz vene u znatnoj meri doprinose i okolni mišići, koji svojim kontrakcijama potiskuju krv (venska pumpa).

Od proširenih vena boluje od 10 do 17 odsto stanovništva, u nešto većem procentu osobe ženskog pola, a češće se ispoljavaju na donjim ekstremitetima (nogama).

Kako pomoći venama

Uzroci nastanka proširenih vena su brojni, pri čemu je izrazito značajna porodična sklonost. Mogući razlozi su: urođeni nedostatak zalistaka koji usmeravaju tok krvi, oslabljeni zalisci, slabost zida vena, spušten svod stopala i gojaznost.

Stajanje, sa vrlo malo aktivnosti mišića, kod svih profesija takve vrste doprinosi nastanku i ispoljavanju proširenih vena. U nekim stanjima, kao što je trudnoća, zbog pritiska ploda na vene male karlice - dolazi do proširenja, posebno kod žena koje su rodile više dece. Takođe, i opstipacija (zatvor), dugo sedenje ili sedenje sa prekrštenim nogama otežava oticanje krvi.

Ako su vene proširene, krv u njima sporije protiče i duže se zadržava. To uzrokuje porast pritiska krvi u veni, nastanak otoka i trofične promene, kao i oštećenje endotela zalistaka (strukture koja oblaže njihovu unutrašnjost) većom količinom krvi. Zalistak postaje nedovoljan, krv opterećuje i niže postavljeni zalistak, dolazi do oštećenja elastičnih vlakana zida vene i njenog trajnog proširenja.


Osobe se žale na zamor, težinu u nogama, bolove. Javlja se otok u predelu gde su vene proširene, koža je topla, menja boju, a zatim se javljaju bol, krvarenje i eventualno otvaranje rana. Jedna od komplikacija proširenih vena je stvaranje tromba u njima.

Dijagnoza se postavlja na osnovu ultrazvučnog pregleda, ređe flebografijom i radionuklearnom metodom. Nastanak proširenih vena ne može da se spreči, ali tegobe mogu da se ublaže i njihov dalji razvoj uspori ukoliko nastojite da smanjite pritisak na vene. To se može postići kretanjem, smanjenjem telesne mase, pravilnom ishranom sa manje soli, izbegavanjem nošenja neudobne obuće i visokih potpetica, kao i dugog stajanja ili sedenja, posebno sa prekrštenim nogama.

Lekovito tuširanje

Tegobe mogu da se ublaže tuširanjem hladnom vodom put venske cirkulacije (od stopala na gore), elevacijom (podizanjem) nogu, elastičnim čarapama - koje će delimično ublažiti tegobe, blago podignutom potpeticom (dva do četiri centimetra), bavljenjem sportom.

Takođe, nastale probleme može da olakša i masaža, kao i vežbe za poboljšanje cirkulacije (Alen-Birgerove vežbe). Masaža se obavlja blagim pokretima, u vidu limfne drenaže, kako bi se potpomoglo oticanje krvi ka srcu. Pre toga se savetuje konsultacija sa doktorom, kao i kontrolni ultrazvuk, jer se kod proširenih vena često javlja tromb kao komplikacija.

Proširene vene su zapaljensko stanje, tako da treba voditi računa o tome kako se ponašate za vreme toplih dana. Tokom leta, noge što manje izlažite suncu i izbegavajte da dugo stojite, kao i tople i vlažne prostorije.

Odmarajte noge što češće, blago podignute, krećite se - kako bi aktivnost mišića pospešila oticanje krvi, tuširajte noge hladnom vodom, koristite biljne gelove (naročito na bazi divljeg kestena), primenite blagu masažu.
Ukoliko je noga jako otečena ili izuzetno bolna, obavezno se javite lekaru.

Tekst: Vesna Stanimirović

Izvor: Lepa & Srećna