Povremeno stezanje ili grč u listu potkolenice, koji može da se proširi i na butinu, može da nastane zbog manjka minerala u telu, najčešće usled preteranog znojenja, ali često ukazuje i na kritično suženje ili potpuno zapušenje arterije noge.

- Mesto stezanja, odnosno bola, ukazuje na to da je problem sigurno u arterijama butine, a moguće je da postoje i suženja arterija u preponama ili karlici, odnosno trbuhu - kaže dr Dragica Stepić, specijalista opšte hirurgije u "Euromediku". - U tom slučaju neophodan je pregled, koji podrazumeva opipavanje pulseva na nogama i utvrđivanje prisustva ili odsustva promena na koži stopala usled ishemije. Zatim sledi određivanje kolor-dopler indeksa, kojim se utvrđuje odnos krvnog pritiska na nogama i krvnog pritiska na rukama, koji lekara upućuje na to u kojoj je meri organizam sam uspeo da kroz manje krvne sudove obezbedi snabdevanje nogu krvlju.

PROČITAJTE JOŠ: ODVAR OD VIŠNJE LEČI GRČEVE I BOLOVE U MIŠIĆIMA: recept za prirodni lek za srce i artritis

Naša sagovornica objašnjava da posle pregleda lekar odlučuje da li je potrebno odmah da se uradi angiografija ili snimanje krvnih sudova sa kontrastom i preduzme neka od metoda revaskularizacije, kao što je ugradnja stenta ili bajpasa.

PROČITAJTE JOŠ: ČAJ ZA LEČENJE PROŠIRENIH VENA: ako vas bole vene, probajte ovaj čudotvoran prirodni lek (RECEPTI)

U slučaju kada se utvrdi da nema kritičnog suženja krvnog suda, preporučuje se lečenje lekovima. Veoma je važno i svakodnevno hodanje, i to preko granice bola, jer popravlja protok krvi. Od velikog značaja je i prestanak pušenja, jer ono dokazano ubrzava i pogoršava aterosklerozu i neminovno dovodi do komplikacija, od kojih je najteža pojava gangrene.

Tekst: I. K. 

Izvor: Novosti