Decenijama su šanse za uspešno izlečenje od vodećeg malignog oboljenja u Srbiji imali samo pacijenti kojima je rak pluća bio otkriven u ranoj fazi i odmah saniran. S prodorom novih vrsta terapija, danas postoji mogućnost da se i poodmakao, kobni kancer svrsta u bolesti hroničnog tipa.

Koje su predispozicije za nastanak bolesti, šta nam najviše šteti i koliko može da bude uspešan oporavak, ekskluzivno za čitaoce Lene otkriva dr Dejan Stojiljković, specijalista grudne hirurgije na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, koji je pomerio granice u lečenju raka pluća izvođenjem metode HITHOC, zasnovane na zajedničkom efektu povećane temperature i visoke koncentracije citostatika na tumorske ćelije.

Kako do dijagnoze?

- Rana dijagnostika je zaista teško ostvariva, ali je ideal kome se teži. Metode su usmerene na otkrivanje i procenu lokalizacije, veličine, vrste i odnosa patoloških procesa. Dijagnostički tim predstavljaju hirurg, radiolog i patolog. Sarađujemo i sa lekarima drugih specijalnosti. Počinje se sa standardnom radiografijom, laboratorijom, spirometrijom, skenerom, magnetnom rezonancom, citološkim pregledom sputuma, bronhoskopijom, biopsijom...

Na koga se bolest najviše lepi?

- Predisponirajući faktori za nastanak karcinoma pluća su, uz česte infekcije disajnih organa koje se ponavljaju sa iste strane pluća, prethodna bronhopulmonalna oboljenja. Među njima se uglavnom pominju fibrozni alveolitis, tuberkuloza, sarkoidoza, kongenitalna cistična bolest pluća.

Kakvu ulogu igra nasleđe?

- U malom procentu je rezultat delovanja genetskih faktora. Oboljenje većinom nastaje pod uticajem našeg ponašanja i uticaja sredine. Srodstvo s osobama koje imaju karcinom pluća ne povećava rizik za razvoj bolesti na plućima, ali povećava opasnost za pojavu raka na bilo kojem drugom mestu.

Koliko je opasno pušenje?

- Pušenje cigareta je primarni faktor u etiologiji ove bolesti. U duvanskom dimu identifikovan je znatan broj potencijalno kancerogenih materija: benzopiren, policiklični aromatični ugljovodonici, nitrozonornikotin, radioaktivni izotopi (polonijum 210), arsen i nikl. Zato se karcinom pluća javlja u oko 90% slučajeva kod aktivnih pušača ili kod onih koji su nedavno prestali da konzumiraju cigarete.

Da li je i aerozagađenje krivac?

- Dominantan stav u raspravama o uticaju zagađenja okoline jeste da se može smatrati faktorom koji doprinosi bolesti. Deluje kao ko-kancerogen. Ne treba zaboraviti ni profesionalno izlaganje otrovima. Arsen najviše ugrožava topioničare i proizvođače pesticida; azbest minere, mlinare, radnike na izolacijama, na železnici; berilijum zaposlene u elektronskoj industriji, radnike koji rade sa aerosolima. Radijacija ugrožava rudare, nikl one u rafinerijama, hrom radnike s bojama i pigmentima...

Koliko je uspešno lečenje?

- Kada se bolest pojavi, uspešnost lečenja zavisiće na prvom mestu od stadijuma bolesti u trenutku postavljanja dijagnoze. Učestalost komplikacija i smrtnog ishoda posle operacija pluća znatno je smanjena u poslednjih 20 godina.

Vi ste pomerili granice

- Drago mi je što je Institut omogućio novu metodu HITHOC (intratorakalna hemioterapija u uslovima hipertermije), koja se zasniva na zajedničkom efektu povećane temperature i visoke koncentracije citostatika na tumorske ćelije. Ispunjavanjem grudne/torakalne šupljine citostatičnim agensom dolazi do povećanog izlaganja tumorskih ćelija, nasuprot sistemske primene citostatika kod koje često, usled ograničene apsorpcije, dolazi do pada nivoa toksičnosti.

Šta je preduslov za HITHOC?

- To je odsustvo tumora izvan grudne duplje. Efikasnost metode je u hirurškom uklanjanju svih makroskopski vidljivih unutrašnjih metastatskih promena jer je prodiranje nakon aplikovanog leka na mikroskopske preostale depozite/skladišta ograničena na nekoliko milimetara.

Šta se koristi tokom operacije?

- Cisplatina je najčešće korišćen citostatik, sam ili u kombinaciji s drugim citotoksičnim lekovima. Kontakt s preostalim tumorskim ćelijama ostvaruje se putem proste difuzije, odnosno spontanog transporta.

Kako se leče drugi oblici?

- Na osnovu stadijuma bolesti primenjuje se specifična onkološka terapija: hirurgija, hemioterapija, radioterapija, target terapija...

OBRATITE PAŽNJU

Često neprimetno napreduje, a kada se pojave specifični problemi - rak pluća je već uznapredovao. Na oboljenje ukazuju neobjašnjivi umor, otežano disanje (nedostatak vazduha), bol u grudnom košu, kašalj (suv ili sa sekretom), iskašljavanje sukrvice ili krvi, gubitak apetita i telesne težine, bol u ramenu, otok vrata i lica.

PRIPREME ZA PRVI PREGLED

Prilikom dolaska na prvi pregled u Institut za onkologiju i radiologiju Srbije pacijent treba da donese:

  • overenu zdravstvenu knjižicu
  • uput lekara nadležnog DZ (za pacijente koji nisu iz Beograda uput mora biti overen od nadležne komisije, sa ocenom) i raspoloživu medicinsku dokumentaciju o prethodnom lečenju (druga hronična oboljenja, alergije i dr.)
  • može doći i pacijent lečen u drugoj zdravstvenoj ustanovi, sa odgovarajućim izveštajem lekara specijaliste.

Dodatne informacije:

Telefon: 381(0)11 2067-100

Fax: 381(0)11 2685-300

Tekst: Branka Mitrović

Izvor: Lena-Kurir