Životna dinamika u velikom gradu poput Beograda mnogo je zahtevnija, pa stoga nije dovoljno da smirimo savest i živimo u uverenju da smo ispunili obaveze prema svom telu i zdravlju time što smo pojeli nešto „zdravo”.

Kojim zdravim navikama možemo da predupredimo stres #bgantistres, pitali smo Milku Raičević, nutricionistu i aromaterapeuta.

- Da biste izbegli stres, morate najpre znati šta možete da očekujete na putu do posla, pa tako računajte s gužvom u saobraćaju i vremenom koje će vam za nju trebati. Krenite, dakle, ranije od kuće, i pripremite se za polazak. Osnovno pravilo je da nikada ne izlazite bez doručka i čaše-dve vode. U vodu koju ujutro popijete dodajte med, cimet i limun radi alkalizacije organizma. Kada perete zube, obavite detoksikaciju usne duplje grgoljenjem maslinovim uljem ili rastvorom sode-bikarbone. Ako ne stignete da doručkujete, ponesite doručak sa sobom.

Život u velikom gradu je stresan i zato treba izbegavati beli šećer, kafu i skrivene masnoće, jer će vam podići raspoloženje i pritisak, a potom, nakon diuretičkog dejstva, oni će naglo pasti, kaže naš poznati nutricionista.

– Ono što svaka zaposlena žena uvek može da napravi i ponese jeste salata od kupusa, celera, paradajza, kuvane boranije, s mesom, jajima, tunjevinom, fetom... Imajte uvek u kancelariji biljno mleko (od pirinča, kokosa, badema, susama, ovsa) jer može da vas "podigne". Ako želite da se zasladite, u mleko možete dodati kakao ili urme, zdrav šećer koji hrani mozak. Treba biti "lažno sit" da biste prevenirali gojaznost, što znači unositi vlakna i dati prednost sirovom povrću.

O gojaznosti kao posledici stresa naša sagovornica, osnivač Udruženja Svi na vagu, gde svaka Beograđanka može dobiti besplatan savet, ističe da je važno suočiti se sa strahovima koji su najčešći uzrok viška kilograma.

– Svako "jede" svoj strah; što neko ima veću kilažu, to oseća i veći strah, zato je neophodno da se uključi psiholog. Ako vam je dijeta pijenje tableta za mršavljenje, vi samo pokušavate da nađete čarobnu pilulu... A nakon mršavljenja, kada počnete da jedete, dobićete još više kilograma. Pacijenti pogrešno uče da gladuju, a treba da nauče da budu siti, da piju dovoljno vode, jedu hranu koja sadrži vlakna i da su fizički aktivni.

Beograd kao svaki veliki grad nudi privilegiju u vidu besplatnih mogućnosti za fizičku aktivnost, koja je neophodan deo zdravih životnih navika i oslobađanja od stresa. Među njih se ubrajaju i one u Sportskom centru Milan Gale Muškatirović, sa slobodnim terminima na bazenu koji su namenjeni najmlađim Beograđanima, pod nazivom Povedi mamu i tatu na plivanje, ali i onim starijim, kao što je Besplatno rekreativno plivanje za mlade i penzionere.

Vežbe disanja, joga i kretanje napolju, na svežem vazduhu, veoma su važni, kao i kontrolisano "druženje" sa suncem, koje je izvor vitamina D, i svakodnevna šetnja od jednog sata. To je važno za svako ljudsko biće radi oslobađanja od negativnih jona, ističe Milka Raičević.

Kao jednostavan i svima pristupačan metod otklanjanja stresa ona navodi aromaterapiju, jer bočice etarskih ulja uvek možete imati uza sebe, bilo da ste kod kuće bilo na beogradskim ulicama, u javnom prevozu...

– Uvek je možete otvoriti i udahnuti – etarsko ulje pomorandže pomaže kod nervoze, ako ste depresivni, onda je to grejp, kod stresa i nesanice bergamot je idealan, dok limun-trava deluje opuštajuće. Da biste bili dobro raspoloženi, mirišite lavanudu, ružu ili antidepresivno ulje od nerolija koje zaceljuje duševne rane. A kada znate da vam negde predstoji nerviranje, nakapajte na maramicu od jedne do pet kapi nekog mirišljavog ulja i udahnite. Ako želite da se sačuvate od infekcije, uzimite ulje čajnog drveta, dok na poslu treba držati tamjan, koji je naročito delotvoran kod panike i straha – ako ste u grču da nešto nećete postići. Ruzmarin je idealan za koncentraciju – otkriva Milka Raičević.

Tekst je objavljen u sklopu projekta "Antistres za moderne Beograđanke" koji je sufinansiran iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave grada Beograda, Sekretarijata za informisanje.

Izvor: Lepa&Srećna