Svoje ime duguje astečkoj reči czoko-lati, u značenju „piće od kakaoa”. A tek kad nam se nađe u ustima...

Međutim, mlečnu čokoladu ipak treba prepustiti deci, kažu stručnjaci, jer crna čokolada ima visok udeo kakaoa, uz mnogo manji sadržaj šećera. E, baš nam takva treba, a evo i zašto.

Crna čokolada u odnosu na mlečnu sadrži više antioksidanata, a manje kalorija, brže zasiti i bogata je vlaknima. Dobra je za srce, pamćenje i koncentraciju, a naročito je korisna za trudnice.

Naravno, kao što u svemu treba biti umeren, i u konzumiranju crne čokolade ne treba preterivati. Nutricionisti kažu da je samo nekoliko kockica dnevno sasvim dovoljno da bismo imali koristi od antioksidanata i drugih hranljivih materija. Pri izboru crne čokolade, prednost treba dati onoj koja sadrži 70 odsto kakao mase, bez dodatka drugih biljnih masti.

Bogata vitaminima i mineralima

Crna čokolada sadrži čitav niz vitamina, najviše A, B1, C, D i E, a od minerala: gvožđe, bakar, magnezijum, kalcijum i kalijum.

Štiti srce i krvne sudove

Zahvaljujući tome što sadrži flavonoide, čokolada smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Njeni antioksidanti održavaju elastičnost arterija i smanjuju rizik od ateroskleroze.

Dragocena za sportiste

Rekreativci i profesionalni sportisti sa samo 40 g crne čokolade dnevno (ni više ni manje) mogu značajno unaprediti svoje sposobnosti i poboljšati rezulate, pokazala su naučna istraživanja. Za to treba da zahvale specifičnom flavonoidu, epikatehinu, koji širi krvne sudove i smanjuje potrošnju kiseonika.

Neke nedavne studije potvrđuju da epikatehin može da poveća mišiću masu, ali bez štetnih propratnih efekata kao što je to slučaj sa steroidima.

Jača pamćenje i koncentraciju

Čokolada stimuliše rad mozga, takođe zahvaljujući flavonoidima, čime ga štiti od prevremene demencije. Upravo je poremećaj u nivou flavonoida uzrok gubitka pamćenja kod starijih ljudi. Čokolada sa visokim procentom kakaoa ubrzava protok krvi u mozgu, i povećava budnost i pažnju. Ukoliko sadrži najmanje 60 odsto kakaoa, aminokiselina teanin povećaće vam sposobnost koncentracije. Takođe, podstaći će protok krvi u hipokampusu, delu mozga koji je zadužen za pamćenje.

Podstiče rast kose

Svakodnevno konzumiranje crne čokolade poboljšava protok kiseonika u krvi i u vlasištu, čime se podstiče rast kose i poboljšava njen kvalitet – zahvaljujući, pre svega, mineralima, kao što su bakar, cink i gvožđe.

Sjaj kosi možete povratiti pomoću jednostavno pripremljene maske: Smesu od rastopljene crne čokolade, meda i jogurta nanesete na kosu, umotajte u foliju i ostavite jedan sat.

Spušta krvni pritisak

Flavonoidi, kao što su katehin i epikatehin, stimulišu proizvodnju azotne kiseline u čovekovom telu. Rezultat: krvni sudovi se šire, čime se snižava krvni pritisak.

Tekst: Sonja Atanasijević

Izvor: Lepa & Srećna