Blagodati turšije, kiselog kupusa i krastavčića su brojne, i nije reč samo o ukusnom i praktičnom povrću bez koga retko koji obrok može da prođe, već su u pitanju izuzetno zdrave namirnice.
Konzumiranjem zimnice ojačaćemo imuni sistem, uneti u svoj organizam neophodne vitamine, ali i povoljno uticati na digestivni trakt, koji usled prazničnog prejedanja jednostavno bude preopterećen.
"Domaća turšija je fantastičan izvor vitamina i vlakana i pravi potrebnu ravnotežu na, u ovo doba godine, često preobilnim trpezama. U procesu fermentacije povrće dobija i dodatne vitamine, te je tako turšija izvor vitamina K, B vitamina, naročito važnog i retkog u biljnoj hrani B12. Osim toga, turšija je pravo bogatstvo probiotskih kultura koje čine čuda za naš digestivni trakt - olakšavaju varenje, sprečavaju konstipaciju, gasove i nadimanje.
Sve navedene prednosti turšije važe i za kisele krastavčiće, ali ovi omiljeni zeleni plodovi imaju dodatni plus - nisku kalorijsku vrednost zbog koje se uklapaju u svaku redukcionu dijetu.
"Krastavčići, karfiol, šargarepa, paprika vredan su izvor vitamina C u zimskim danima, koji nas štiti od virusnih infekcija. Ipak bih kao "favorita" izdvojila kiseli kupus, kišeljen na tradicionalan način, bez ikakvih konzervanasa. Voda u kojoj je kišeljen - rasol - može se piti i koristiti kao dodatak jelima. Rasol je veoma bogat mikronutrijentima i jača crevnu floru, ali štiti i od čira na želucu", dodala je Olajdžija.
Često se širom Interneta mogu pronaći saveti da je zdravo i korisno piti čak i vodu u kojoj su stajali kiseli krastavčići. Ipak, naša sagovornica kaže da to ne odgovara istini, te da za razliku od rasola, to ne bi preporučila.
"Ovo zbog velikog sadržaja soli jeste apsolutna kontraindikacija za sve bubrežne i srčane bolesnike. U ovu vodu neretko se dodaje i šećer, a da ne pričamo o konzervansima - ukoliko ste kupili krastavčiće ili sami dodali neku vrstu konzervansa, onda zaista nije preporučljivo piti ovu vodu.
"Argument da je ova voda bogata vitaminima iz krastavčića ne zadovoljava s obzirom da oni (ukoliko ih stavljamo u komadu, a ne presecamo) zadržavaju gotovo sve vitamine u sebi, a i ovaj argument svakako ne opravdava ogroman sadržaj soli i konzervanasa koje bismo na taj način uneli", napomenula je Tanja Olajdžija.
Izvor: Blic
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka