Ljudi različito reaguju na stres. Dok jedni zbog stresa „ne mogu ni da zinu”, drugi u svoj stomak ubacuju sve što ima padne pod ruku. I upravo pravazilaženje stresnih situacija slatkišima i brzom hranom jednog dana će vam se osvetiti kad stanete na vagu. Evo predloga koje namirnice je zgodno da konzumirate kada ste pod stresom.

Stres je u stvari alarm kojim nas telo upozorava na opasnost. Krvni pritisak skače, hormoni su u disbalansu, mišići se grče, a energija se oslobađa beskorisno. Kalcijum se transportuje u ćelije,  koje kasnije zauzvrat daju magnezijum. Na taj način dolazi do manjka minerala i telo je iscrpljeno. Osim toga, u kriznim situacijama organizam troši dosta belančevina i količina vitamina izuzetno opada. 

Bogat izvor vitamina i mineralnih materija su voće, integralni proizvodi i živinsko meso. Banane, urme i smokve idealna su užina za one ljude koji su izuzetno podložni stresu. Masna hrana, izuzev masne morske koja je bogata omega-3 kiselinama, nije preporučljiva jer povećava stres. Ne bi trebalo da konzumirate previše kafe, jer oduzimate organizmu magnezijum i povećavate nivo hormona stresa. 

Jabuke su pravi prijatelj u kriznim situacijama. Povećavaju vitaminski deficit, snabdevaju nas antistresnim materijama poput vitamina C, E ,B1, B6 i selena. Osim toga, folna kiselina koju sadrže pomaže razmeni materija u organizmu. Studije kažu da upravo jabuka snižava mentalne zahteve nivoa stresa.

Citrusi su bogati aromatičnom materijom linalolom koja smanjuje aktivnost više od sto gena, koji su hiperaktivni prilikom stresa. Navalite na limun i pomorandže! 

Boranija je izuzetno bogata magnezijumom - antistres mineralom, a obiluje i vitaminom B5. Posle četiri sata posle podne, telo ga spremno prihvata. Zato za večeru pripremite salatu od boranije!

Tekst: Žaklina Milenković

Izvor: Lepa & Srećna