Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JEDITE RIBU ZA ZDRAVLJE I MLADOST: zašto je zdravo riblje meso

Vreme Božićnog posta predstavlja period godine kada je konzumiranje ribe najčešće. Meso ribe spada u vrlo zdravu hranu jer je vrlo bogato vitaminima A, D i E, kao i vitaminima B kompleksa. Ovakav vitaminski sastav bitan je za regulaciju ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Riba se smatra univerzalnom namirnicom zato što sadrži belančevine visoke biološke vrednosti, vrlo malo masti, a obiluje mineralima i vitaminima. Hranljiva vrednost ribe uglavnom zavisi od vrste ribe, kao i od njene starosti. 

PROČITAJTE VIŠE:MONIKA BELUČI otkriva svoj JELOVNIK: kako lepa Italijanka godinama neguje svoj seksepil (DIJETA ZA 7 DANA)

Veću hranljivu vrednost imaju ribe sa više belančevina, a manje masti i obrnuto. Belančevine ribljeg porekla su izvanredne biološke vrednosti zbog dobrog sastava aminokiselina i visokog stepena iskoristljivosti, čak oko 80%, što doprinosi stvaranju novih i regeneraciji istrošenih ćelija u ljudskom organizmu.

Odnos masti i belančevina u mesu riba je daleko povoljniji nego u mesu životinja pa tako 1gr. belančevina mesa ribe prati znatno manja količina masti, što ribu čini nezamenljivom u svim vrstama dijetetske ishrane, tim pre, ako se zna da meso ribe natrijumove soli sadrži samo u tragovima.

Meso ribe natrijumove soli sadrži samo u tragovima. Zavisno od vrste, procenat belančevina se može kretati od 15% kod pastrmke, do 25% kod tunjevine.

PROČITAJTE VIŠE: VISOK PRITISAK SNIŽAVA SE ČOKOLADOM: dijeta za hipertenziju treba da sadrži ovu namirnicu

Sušena riba je daleko bogatija belančevinama od sveže, a jedinstven slučaj je sušeni bakalar sa 80%, što ga svrstava u malu grupu namirnica sa ovako visokim procentom belančevina.

  Izvor:

Klorijska vrednost zavisi, u prvom redu, od procentualnog sadržaja masti. Sadržaj masti u ribljem mesu je odlika vrste ribe i starosti, pa tako meso oslića sadrži oko 15% masti a meso jegulje čak i do 21%. Sa starošću procenat masti se povećava. U poređenju sa drugim vrstama mesa, meso riba spada u mesa lakše kategorije i po kalorijskim vrednostima poredi se sa goveđim.

KOJE DRAGOCENE MATERIJE SADRŽI RIBLJE MESO? SAZNAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI! 

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije