Iako je to odavno poznato, najnovija naučna istraživanja potvrđuju da vreme snažno deluje na naš organizam. Atmosferski uslovi povećavaju osetljivost organizma i podstiču ga na psihofizioločke reakcije.

Tipični pokazatelji osetljivosti na vreme su glavobolje, migrene, nesanica, poremećaji u spavanju, mučnina, umor i opšta slabost. Kada se vreme menja, umorni smo, a ne možemo da spavamo; kad pada kiša, loše smo raspoloženi i boli nas glava; a kad duva vetar, razdražljivi smo i nervozni.

Istraživanja pokazuju da je sve više onih koji su manje ili više osetljivi na delovanje klimatskih uslova koji ih okružuju, dakle meteoropata. Iako su među najugroženijima osobe srednjih godina, posebno žene, meteoropatija pogađa sve kategorije ljudi, od male dece do starijih osoba. Štaviše, statistički podaci pokazuju da se gotovo 50 odsto populacije u srednjoj Evropi žali da pati zbog uticaja vremena, a stručnjaci predviđaju da bi osetljivost na vreme mogla postati bolest modernog društva. Iako nam vreme i te kako može otežati život i svakodnevno funkcionisanje, sa ovim problemom možemo vrlo uspešno da se borimo.

Da bismo svoj organizam učinili prilagodljivijim vremenu i okolini u kojoj živimo, moramo što manje da boravimo u zatvorenom prostoru jer je dokazano da među osobama koje se mnogo kreću i rade na otvorenom gotovo i da nema meteoropata, piše Lepa i srećna.

PROČITAJTE VIŠE: SOK ZA PREVENCIJU NISKOG KRVNOG PRITISKA I KANCERA: moćna cvekla štiti od gripa i jača imunitet


Zašto vreme snažno utiče na nas?

Kada se vreme menja, u atmosferi se stvaraju elektromagnetni impulsi koji utiču na naš organizam i podstiču ga na reagovanje i prilagođavanje. Dakle, na taj način, elektromagnetnim talasima, vreme - posebno nagle promene i ekstremno niske ili visoke temperature, pritisak i vlažnost vazduha - dokazano opterećuje svaki organizam.

Neki ljudi uopšte nisu svesni promena koje se usled vremena događaju, neki su na njih osetljivi blago ili osrednje, a neki su vrlo osetljivi, pa na njih vrlo burno reaguju. Uz elektromagnetne impulse i stepen osetljivosti našeg organizma, razlozi za pojavu sve većeg broja meteoropata pripisuju se i savremenom načinu života.

Naučnici smatraju da se usled života koji se gotovo u potpunosti odvija u zatvorenim prostorima, a često i sa klimom, bitno smanjila sposobnost prirodnog prilagođavanja i odolevanja našeg organizma različitim spoljašnjim vremenskim uslovima. Tome treba dodati i netipične meteorološke uslove izazvane globalnim klimatskim promenama novijeg datuma.

NA SLEDEĆOJ STRANI SAZNAJTE KAKO UBLAŽITE I OTKLONITE NEGATIVNE UTICAJE VREMENSKIH PRILIKA

PageBreak

Posledice uticaja vremena

Tipični pokazatelji osetljivosti na vreme, posebno promene temperature, pritiska i vlažnosti vazduha jesu glavobolje, migrene, nesanica, poremećaji u spavanju, mučnina, umor, opšta slabost, nagle promene u raspoloženju, razdražljivost, nervoza, depresija, otežana koncentracija i mentalno funkcionisanje, poremećaji u radu srca i krvotoka, bolovi u kostima i zglobovima, bolovi u zaraslim ranama, ožiljcima i zaraslim lomovima kostiju.

Posledice uticaja vremena posebno osećaju osobe koje boluju od nekih hroničnih bolesti srca i krvotoka, disajnih organa, astme, reume i artritisa. Simptomi tih bolesti usled uticaja vremena, a posebno naglih promena i ekstremnih klimatskih uslova, naglo se pogoršavaju.

PROČITAJTE VIŠE: JOGA ZA PRSTE: jednostavnim vežbama pobedite umor, glavobolju, stres i bol u leđima


Kako ublažiti ili otkloniti negativne uticaje vremena

Budite fizički aktivni

Budite što više fizički aktivni na otvorenom prostoru. Prikladno se obucite, šetajte, brzo hodajte, trčite ili vozite bicikl, bez obzira na atmosferske prilike. Svoje telo i psihu očvrsnite i učinite otpornim na negativne uticaje vremena. Aktivni boravak na vazduhu od najmanje pola sata dnevno, bez obzira na vreme, neka postane vaša navika.

Istrenirajte svoje telo za prilagođavanje promenama vremena

Naš organizam se može vrlo lako istrenirati za prilagođavanje vremenskim uslovima. Na taj način možete otkloniti ili ublažiti negativne posledice koje vreme, a posebno nagle promene, imaju na naš organizam i psihu. Najbolji načini da istrenirate svoje telo za podnošenje atmosferskih prilika jesu odlasci u saunu, kao i naizmenično tuširanje toplom i hladnom vodom.

Relaksirajte se

Pošto stresan način života i te kako povećava osetljivost na vremenske promene, odmarajte se što više i dovoljno spavajte. Usporite i smanjite tempo kojim inače živite. Između ostalog, i zbog osetljivosti na vreme, uvažavajte i praktikujte zdrav način života. Posvetite pažnju zdravoj hrani, telesnoj aktivnosti, disanju i ostalim metodama relaksiranja.

Pratite bioprognozu

Ako bolujete od bolesti koje se mogu pogoršati zbog uticaja vremena, obavezno pratite bioprognozu i ponašajte se u skladu s uputstvima. Bioprognoza može biti od velike pomoći i onima koji nisu bolesni nego su samo više ili manje osetljivi. Nadalje, kako smo i inače skloni preterivanju, događa se da optužujemo vreme i osećamo negativne simptome i u danima kada meteorolozi uopšte ne predviđaju promene. Ako redovno pratite prognozu, moći ćete pravovremeno da se pripremite za kritična razdoblja.

Ako su negativne posledice učestale, obratite se lekaru

Naše telo registruje promene vremena a ponekad je i češće i upečatljivije reagovanje na uobičajene simptome, recimo glavobolju i nesanicu, sasvim normalno. Ako simptomi potraju duže ili ako se pogoršaju, obavezno se posavetujte s lekarom.

Za ublažavanje simptoma koristite prirodna sredstva

Da biste otklonili ili barem ublažili negativne posledice koje osećate pod uticajem vremena, prednost svakako dajte prirodnim sredstvima.

Izvor: Lepa i srećna