Visok pritisak predstavlja rizik za krvne sudove i može da dovede do brojnih zdravstvenih komplikacija, piše Lepa & Srećna.

Najopasnije posledice hipertenzije su srčani udar (infarkt) i moždani udar (šlog), ali možete da kontrolišete mnoge rizične faktore koji dovode do njih.

Na pojavu visokog pritiska utiču loša ishrana, pušenje, preveliki broj kilograma i malo kretanja i fizičke vežbe, ali i  pijenje napitaka sa kofeinom.

Kofein ne sadrži samo kafa, već i čaj, kao i energetska pića i razne "kole". Lekari upozoravaju da je konzumiranje ovih pića bezbedno samo u slučaju da je vaša ishrana izbalansirana, kao i da tokom dana pijete dovoljno vode. 

Hidratacija je neophodna da bi krvni pritisak bio u granicama normale, a pića s kofeinom nipošto ne smeju biti preovlađujuća vrsta tečnosti koju pijete. Već posle četvrte šoljice kafe postoji rizik da će pritisak skočiti, tako da lekari ne preporučuju više od četiri kafe dnevno. Imajte na umu da nivo kofeina u krvi dostiže vrhunac za 30 do 120 minuta posle oralnog uzimanja, kao i da ostaje u organizmu 3 do 6 časova.

PROČITAJTE JOŠ:

OVO JE LEKOVITIJE OD MEDA:ukusan prirodni lek za 100 dinara (RECEPT)

SRBI VOLE OVO PIĆE, ALI ONO NAJVIŠE NADIMA

NAJVAŽNIJI VITAMIN KOJI MORATE UZIMATI TOKOM JESENI I ZIME