Visok krvni pritisak može da ima ozbiljne zdravstvene komplikacije ako ga ne lečite, piše Lepa & Srećna.

Srčani napad i moždani udar najteže su komplikacije hipertenzije koja često bude neprimećena sve dok ne izazove veoma ozbiljne tegobe. Jedan od načina da sprečite skok pritiska ili da kontrolišete hipertenziju ako je već imate jeste da uvedete zdravu, uravnoteženu ishranu u svoj životni stil.

Da li to znači da morate da se odreknete mesa? Svakako, ne! Međutim, treba da izbegavate crvena mesa, što uključuje svinjetinu, govedinu i jagnjetinu, kao i mesne prerađevine - šunku, slaninu i kobasice. Naime, ove namirnice pune su zasićenih masti i soli, podižu holesterol a time povećavaju i rizik od infarkta i šloga. 

Na jelovniku mogu da budu zastupljena posna mesa - ćuretina i piletina, a što češće treba da jedete i ribu. 

Gastronomski užitak nije time izbrisan - i sarma se može saviti sa mlevenom piletinom, a ćureće šnicle i ražnjići odlična su zamena za masne svinjske krmenadle i ćevapčiće. Jedino, vodite računa da ne preterate sa soljenjem jela.

Izvor: Lepa & Srećna

PROČITAJTE JOŠ: 

ŠAKA OVIH SEMENKI BRZO OBARA VISOK PRITISAK

OVAJ SIMPTOM NE SMETE DA IGNORIŠETE: ovako se prepoznaje MALIGNA  hipertenzija

OVE DVE JEFTINE STVARI REGULIŠU VISOK PRITISAK: evo kako da snizite krvni pritisak bez lekova

ALFAALFA: biljka koja pomaže u lečenju dijabetesa, smanjuje masnoće u krvi, štiti od karcinoma i osteoporoze

Prvo slovo grčkog alfabeta može značiti početak, ali isto tako superiornog alfa-mužjaka odnosno alfa-ženku, koja zna šta hoće, koja ne zna za prepreke i zrači samopouzdanjem.

Međutim, i u svetu flore postoji biljka koja se s pravom zakitila ovim atributom, i to dvostrukim. 
Alfaalfa je jedan od najdragocenijih izvora minerala, što duguje korenu koji može da dostigne nekoliko metara (kažu čak i 7 m), tako da apsorbuje hranljive sastojke teško dostupne većini drugih biljaka. Arapi su joj dodelili titulu al-fac-facah, što znači otac svih namirnica.
Kod nas je poznata pod nazivom lucerka (lat. Medicago sativa) i predstavlja vodeću krmnu kulturu od koje se dobija visokokvalitetna stočna hrana. To je višegodišnja zeljasta biljka poreklom iz Azije i Severne Afrike, koja se u ljudskoj ishrani koristi već 1.500 godina.

PROČITAJTE JOŠ: CIKORIJA LEČI 30 BOLESTI: reguliše holesterol, smanjuje stres i nervozu, reguliše probavu!

U tradicionalnoj kineskoj medicini koristi se za poboljšanje apetita, lečenje čireva, kao i kod problema sa zglobovima, kostima i kožom. Ajurvedska medicina preporučuje je za lečenje edema, artritisa i čireva. Takođe, uspešno otklanja umor, pomaže kod menopauze i osteoporoze, idealno je sredstvo za obnavljanje lomljivih noktiju i krte kose.

Danas alfalfa ima status superhrane i njena lekovitost je naučno potvrđena. Može se upotrebljavati u obliku lišća, klica, semenki ili koncentrisanog praha. Preporučena količina praha je 1-2 kašičice dnevno, razmućene u soku, jogurtu ili smutiju.

Lucerka je znatno bogatija mineralima od većine žitarica. Dragocen je izvor kalcijuma, kalijuma, gvožđa, magnezijuma i cinka. Sadrži proteine, vitamine B grupe, kao i vitamine C, A, D, E i K, što je čini važnim izvorom antioksidanata. Poznato je da antioksidanti deluju protiv slobodnih radikala, čime se usporava starenje i smanjuje rizik od infekcija i mnogih bolesti.

Smanjuje masnoće u krvi

Klinička ispitivanja pokazuju da redovno dodavanje lucerke ishrani pomaže normalizaciju masnoća u krvi. Saponin, koji sadrži, blokira apsorpciju masnoća unetih putem hrane, čime se snižava ukupan holesterol. Listovi su u tom pogledu delotvorniji od klica.

ŠTA JOŠ REGENERIŠE I ŠTITI LUCERKA PROČITAJTE OVDE

PageBreak

Čisti organizam

Alfalfa je bogata hlorofilom koji čisti organizam, sprečava kiselost i potpomaže izbacivanje teških metala. Zato se koristi i za oporavak posle dužeg uzimanja lekova, ali i u toku lečenja alkoholizma.

PROČITAJTE JOŠ: KAKO SAČUVATI VID AKO DUGO RADITE PRED RAČUNAROM: 7 načina da odmorite oči i ublažite bol i peckanje

Čuva želudac

Hlorofil je prirodna zaštita od želudačnih bolesti, pa se zato lucerka preporučuje u prevenciji i lečenju bolesti probavnog trakta, posebno protiv razvoja heliko bakterije. Ova gram-negativna bakterija naseljava različite delove želuca gde uzrokuje upalu, povezanu s većinom želudačnih tegoba i bolesti, od gastritisa do karcinoma. Kako pospešuje sposobnost regeneracije tkiva, ona je i odlično sredstvo za obnavljanje sluzokože želuca.

Štiti od karcionoma i osteoporoze

Istraživanja o aminokiselinama sadržanim u klicama ove biljke potvrdila su njeno blagotvorno dejstvo u prevenciji raka pankreasa i debelog creva, kao i leukemije. Pošto sadrži fitoestrogene slične ženskom hormonu estrogenu, ona je i odlična zaštita od osteoporoze, ali i od bolesti srca i raka dojke.

Mada je bezbedna i korisna za zdravlje, u nekim slučajevima treba biti oprezan. Ne preporučuje se trudnicama i pacijentima koji koriste lekove protiv zgrušavanja krvi ili primaju hormonsku terapiju, kao ni obolelima od 
autoimunih bolesti.

Tekst: Sonja Atanasijević

Izvor: Lepa & Srećna