Nezamenjiv u mediteranskoj kuhinji, feta sir je ukras svake trpeze. Ima manje masti i kalorija od tvrdih sireva, poput parmezana - 100 grama sadrži 264 kalorije.

Sadrži vitamine A, B i K, gvožđe, magnezijum, dobar je za kosti jer ima duplo više kalcijuma nego fosfora. Obiluje dobrim bakterijama koje mogu da ojačaju imuni sistem i stanje digestivnog trakta. Izvorno se pravi od ovčjeg i kozjeg sira, ima jak i oštar ukus i kremastu teksturu.

PROČITAJTE JOŠ: ŠOK OTKRIĆE! OVAJ VITAMIN NEDOSTAJE SVIMA: posledica su visok pritisak, depresija i bolovi u kostima i mišićima

Osim čuvene grčke salate, sastojak je mnoštva jela, od predjela, preko glavnog jela, do dezerta. Odličan je u kombinaciji sa maslinovim uljem, bosiljkom, origanom, kao grilovan, ali i u salati sa lubenicom i nanom.

PROČITAJTE JOŠ: KOLIKO SIRA TREBA DA POJEDETE DNEVNO ZA ZDRAVLJE: evo kako sir može da spreči preranu smrt

Mogući problemi sa feta sirom proizlaze iz činjenice da sadrži puno natrijuma, jer se tokom pravljenja sira u surutku dodaje so. Zato, oni koji su osetljivi na ovaj sastojak treba pre konzumiranja dobro da isperu krišku fete pod mlazom vode. Takođe, ljudi osetljivi na laktozu treba da budu oprezni jer feta, kao i ostali mladi sirevi, ima više laktoze od gaude, parmezana.

Tekst: M. D.

Izvor: Novosti