Naši dlanovi i prsti puni su akupresurnih tačaka, čijim masiranjem možemo stimulisati organe u telu s kojima su one povezane. 

– Kao višedimenzionalno biće čovek je uslovljen svojom okolinom i unutarnjim stanjem. Okolina podrazumeva klimu, porodičnu i radnu sredinu i slično, a unutarnje stanje uključuje osećanja, trenutno zdravlje organa, snagu slobodne volje i količinu bioenergije – životne snage u telu.

PROČITAJTE VIŠE: Nežna akupresura opušta lice

To je veoma važno jer i jedno i drugo određuje čoveka i utiče na njega - kaže Mirjana Grbić, terapeut manuelne terapije. 

Način na koji mislimo, doživljavamo i iskazujemo emocije bitan je faktor našeg mentalnog, psihičkog i telesnog zdravlja.

– To je sasvim individualna stvar, koja iziskuje dublje poniranje u podsvest i eliminisanje štetnih elemenata. Pod tim podrazumevam negativan naboj koji smo spakovali, pa s tim „koferčetom” svakodnevno putujemo kroz život - kaže naša sagovornica.

Pritiskom odnosno stimulacijom specifičnih akupresurnih tačaka na dlanu možemo utvrditi da li je u određenim organima ili delovima tela energija oslabljena, zatim njihovu disfunkciju, kao i vrstu emocija. Na taj način možemo blagovremeno uspostaviti ravnotežu,otkloniti bol i vratite izgubljenu energiju. 

– U slučaju da postoji problem, pritiskom i stimulacijom mogu se osetiti kristali ili tvrdoća. Stimulaciju nikada ne treba raditi noktima, već jagodicama ili falangama prstiju - savetuje Mirjana Grbić. terapeut manuelne terapije.

1. Palac – slezina i želudac; potištenost i anksioznost. Ako ste pod emocionalnim stresom, boli vas stomak ili glava, ili imate kožnih problema – pritiskom na ovu tačku možete uspostaviti ravnotežu.

2. Kažiprst – kod  problema s bešikom i bubrezima; protiv osećaja razočaranja, straha i konfuzije. Takođe se preporučuje i kod bolova u mišićima, problema s leđima i kod srčane preopterećenosti.

3. Srednji prst – ova tačka reguliše žuč i jetru. U slučaju da ste nervozni i napeti ili se osećate iritirano i neodlučno, stimulišući ovu tačku, možete popraviti raspoloženje. Takođe vam može pomoći da poboljšate vid i ubrzate cirkulaciju, ali i da smanjite menstrualne tegobe i ublažite migrenu.

4. Domali prst – pritiskom na ovu tačku možete popraviti funkcije pluća i debelog creva. Takođe vam može pomoći da prevaziđete strah i nesigurnost. 

Ljudi koji imaju problema s varenjem, kožom i respiratornim sistemom, poput astme, mogu ih ublažiti ili otkloniti stimulacijom ove tačke.

5. Mali prst – za regulisanje rada srca i tankog creva. Kada se osećate nervozno i nesigurno, stimulisanjem ove tačke možete povećati samopouzdanje. Takođe pomaže kod problema sa kostima i srcem, zatim kod bola u grlu i nadutosti.

6. Koren palca – pritiskom na ovu tačku ublažićete kašalj ili neki drugi problem sa disajnim putevima, a pomoći će i u slučaju  disfunkcije štitne žlezde.

7. Središte dlana – tačka u centru dlana reguliše stomak odnosno organe za varenje. Pritiskom na nju olakšaćete bolove ili neki poremećaj u varenju.

8. Mesnati deo dlana – ova tačka se povezuje sa funkcijom srca i  endokrinog sistema. Njenom stimulacijom možete pomoći sebi kod srčanih problema ili uspostaviti hormonsku ravnotežu.

9. donji deo dlana – ova tačka ima korelaciju sa slepim crevom i može vam pomoći da regulišete nivo šećera u krvi. 

Tekst: Žaklina Milenković

Izvor: Lepa i Srećna