Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje

PAŽLJIVO SE POGLEDAJTE U OGLEDALU: vaše lice vam može otkriti iznenađujuću istinu o zdravlju

Autor Zaklina Milenkovic
Autor Zaklina Milenkovic

Duboke bore upozoravaju na osteoporozu, isto kao što ni suve usne, crvene oči i spušteni kapci nisu samo estetski problem.

Izvor: Shutterstock

Naučnici sa univerziteta Jejl u SAD-u proučavali su bore na licu 114 žena u postmenopauzi. Pokazalo se da one s najdubljim borama imaju najkrhkije kosti. Kostima i koži zajedničko je tkivo kolagen. Kako starimo, promene u kolagenu rezultiraju borama i opuštenom kožom, ali takođe pogoršavaju kvalitet kostiju, pokazalo je istraživanje.

PROČITAJTE VIŠE: AKO OVO VIDITE NA KOŽI, ODMAH POTRAŽITE HITNU LEKARSKU POMOĆ: ovo je znak da se bolest širi u telu

Lice zaista može otkriti neke iznenađujuće tajne o vašem zdravlju. Ako je išarano kapilarama, može biti znak kardiološkog stanja mitralne stenoze – tvrdi dr Helen Stokes-Lampard sa londonskog Rojal koledža. 

Evo koje znake bolesti možete raspoznati na svom licu.

Crvenilo lica

Mogući uzrok: lupus, bolest srca, menopauza

Crvenilo može biti znak sistemskog eritemskog lupusa, autoimunog stanja koje prate bol u zglobovima, umor i osip na obrazima i nosu. Posledica je napad tela na vlastito tkivo, uključujući i kožu, a pogoršava se kada se izlažete suncu. Crvene mrlje i pege po licu i vratu čest su znak menopauze. Promene nivoa hormona utiču na hipotalamus, područje u mozgu koje reguliše toplotu, pa mozak misli da je telesna temperatura previsoka i podstiče dilataciju krvnih sudova kože, uzrokujući crvenilo i peckanje.

Zakrvavljene oči

Mogući uzrok: polenska groznica, visok krvni pritisak

Povremeno, celo oko može pocrveneti, kao rezultat krvarenja ispod vežnjače. Krvarenje iza očne jabučice ređe može biti posledica visokog krvnog pritiska, usled čega dolazi do pucanja malih kapilara u oku.

Treptanje 

Mogući uzrok: stres, multipla skleroza

Treptanje, poznato kao miokimija, jeste spontano grčenje mišića. Pretežno se javlja na donjim kapcima, a neretko i na gornjim. Stres je najčešći uzročnik tog tika jer telo prestaje da apsorbuje vitamin B, važan za oko. Takvi grčevi mogu se pojaviti i drugde u telu, npr u želucu. 

Kliknite OVDE da pročitate nastavak teksta i da saznate šta još vaše lice otkriva o vašem zdravlju!

Tagovi

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...

Popularno

Najnovije