Naučnici sa univerziteta Jejl u SAD-u proučavali su bore na licu 114 žena u postmenopauzi. Pokazalo se da one s najdubljim borama imaju najkrhkije kosti. Kostima i koži zajedničko je tkivo kolagen. Kako starimo, promene u kolagenu rezultiraju borama i opuštenom kožom, ali takođe pogoršavaju kvalitet kostiju, pokazalo je istraživanje.

PROČITAJTE VIŠE: AKO OVO VIDITE NA KOŽI, ODMAH POTRAŽITE HITNU LEKARSKU POMOĆ: ovo je znak da se bolest širi u telu

Lice zaista može otkriti neke iznenađujuće tajne o vašem zdravlju. Ako je išarano kapilarama, može biti znak kardiološkog stanja mitralne stenoze – tvrdi dr Helen Stokes-Lampard sa londonskog Rojal koledža. 

Evo koje znake bolesti možete raspoznati na svom licu.

Crvenilo lica

Mogući uzrok: lupus, bolest srca, menopauza

Crvenilo može biti znak sistemskog eritemskog lupusa, autoimunog stanja koje prate bol u zglobovima, umor i osip na obrazima i nosu. Posledica je napad tela na vlastito tkivo, uključujući i kožu, a pogoršava se kada se izlažete suncu. Crvene mrlje i pege po licu i vratu čest su znak menopauze. Promene nivoa hormona utiču na hipotalamus, područje u mozgu koje reguliše toplotu, pa mozak misli da je telesna temperatura previsoka i podstiče dilataciju krvnih sudova kože, uzrokujući crvenilo i peckanje.

Zakrvavljene oči

Mogući uzrok: polenska groznica, visok krvni pritisak

Povremeno, celo oko može pocrveneti, kao rezultat krvarenja ispod vežnjače. Krvarenje iza očne jabučice ređe može biti posledica visokog krvnog pritiska, usled čega dolazi do pucanja malih kapilara u oku.

Treptanje 

Mogući uzrok: stres, multipla skleroza

Treptanje, poznato kao miokimija, jeste spontano grčenje mišića. Pretežno se javlja na donjim kapcima, a neretko i na gornjim. Stres je najčešći uzročnik tog tika jer telo prestaje da apsorbuje vitamin B, važan za oko. Takvi grčevi mogu se pojaviti i drugde u telu, npr u želucu. 

Kliknite OVDE da pročitate nastavak teksta i da saznate šta još vaše lice otkriva o vašem zdravlju!

PageBreak

Natečeno lice

Mogući uzrok: hipoaktivna štitna žlezda, zaušci

Kada štitna žlezda ne proizvodi dovoljno hormona tiroksina koji kontroliše kako telo koristi energiju, metabolizam se usporava. To može dovesti do gojenja, uključujući i lice. Neka autoimuna stanja poput Hašimotove bolesti, oštećenja štitne žlezde, poremećaja rada srca kao i korišćenje antidepresiva mogu uzrokovati hipoaktivnost. Rani simptomi obuhvataju umor, depresiju i bol u mišićima, a leči se hormonskom terapijom. 

Spušteni kapci

Mogući uzrok: Belova paraliza, moždani udar, rak pluća 

Stanja koja utiču na nerve lica, kao što je Belova paraliza, mogu prouzrokovati slabost ili paralizu jedne strane lica, čija je posledica teško zatvaranje kapka i opuštena usta. Najčešći uzrok je virus herpesa koji izaziva upalu nerava, što ometa signale koje mozak šalje mišićima. Spušteni kapci takođe su simptom moždanog udara, koji prate nerazgovetan govor i malaksalost ruku.

Izraženi podočnjaci

Moguć uzrok: bolest bubrega, anemija, alergija 

Anemija je jedan od češćih uzroka kesica ispod očiju, pogotovo ako ih prate glavobolja, umor, loša koncentracija, problemi u učenju kod dece, slabije pamćenje. Tamni kolutovi ispod očiju ukazuju na problem u radu bubrega i zadržavanje viška tečnosti u organizmu. 

Bele fleke na jeziku

Mogući uzrok: gljivična infekcija, pušački jezik, oralni lišaj 

Oralni osip je gljivična infekcija koja se razvija samo unutar usne duplje u vidu sirastih tačkastih naslaga bele boje. Javlja se kod male dece i starijih ljudi, posebno ako nose protezu, kao i kod oslabljenog imuniteta, dijabetesa i astme, kada  se koristi pumpica. 

Leukoplakija, što znači bela ploča, ili pušački jezik jeste oboljenje sluzokože usne duplje u vidu beličastog zadebljanje na unutrašnjem delu obraza, nepcima, desnima, jeziku... Nastaje kada ćelije počnu nekontrolisano da rastu na određenom mestu, pod uticajem nikotina, alkohola, kandidijaze, mehaničkog ili hemijskog faktora, HPV infekcije.  

Oralni lišaj može da se javi sam od sebe i prekrije čitavu površinu jezika. Ako primetite da vam je jezik pobeleo, odmah treba da se obratite lekaru.

Tekst: Vesna Stanimirović

Izvor: Lepa i Srećna