Kalijum osigurava pravilnu kontrakciju mišića u telu, reguliše telesnu tečnost i ravnotežu minerala u organizmu. Uz to, ublažava dejstvo preterane konzumacije soli, što je problem s kojim se susreće mnogo ljudi u svetu. Povrh svega, štiti krvne sudove od oštećenja i zadebljanja i snižava visoki krvni pritisak.  

Ako jedete mnogo prerađene hrane - koja dolazi iz kesice ili kutije, a ne sa pijace, verovatno imate premalo kalijuma u organizmu, tvrdi nutricionistkinja Loren Blejk. 

PROČITAJTE JOŠ: DOMAĆI KAŠASTI SOK OBARA PRITISAK: lak recept za smuti bogat kalijumom i vitaminom C

Ovo su najčešći znakovi da vam u telu nedostaje kalijum

1. Umor

Telu je potreban kalijum da bi normalno funkcionisao. Ako ste stalno umorni, a spavate koliko biste trebali, manjak kalijuma mogao bi biti uzrok, tvrdi Loren Blejk. Umor može biti i posledica stresa, loše ishrane i nedostatka sna, što su takođe problemi koji se povezuju s manjkom kalijuma u organizmu. 

2. Grčevi u mišićima 

Kalijum je nužan za pravilan rad mišića u celom telu. Kada je nivo tog minerala u telu nizak, osoba oseća bolove i grčeve tokom dana ili dok vežba. 

3. Osećaj slabosti i vrtoglavica 

Količine kalijuma mogu varirati tokom dana, a veliki pad tog minerala u telu može da dovede do usporavanja otkucaja srca, pa će vam se učiniti kao da ćete se onesvestiti. 

To nije uobičajeno, ali ako vam se dogodi, obavezno posetite lekara, upozorava američka nutricionistkinja. Nemojte zanemarivati ni ako osećate trnce u rukama i nogama. 

PROČITAJTE JOŠ: GRČEVI U NOGAMA SU OPASAN SIMPTOM: evo na šta ukazuje bol u listovima i butinama

4. Visok krvni pritisak 

Bez odgovarajućih količina kalijuma u telu, može doći do sužavanja krvnih sudova, što dovodi do visokog krvnog pritiska. Obratite pažnju i na to da li vam srce "preskače" (srčane palpitacije) –najvažniji mišić u telu ne može dobro da radi kada u telu postoji neravnoteža natrijuma i kalijuma.

5. Stalna nadutost

Telo ima problema sa regulacijom soli kada u organizmu nedostatak kalijuma. Sve to može dovesti do nadutosti. Ako ste često naduti, ovo bi mogao da bude jedan od razloga.

Tekst: K. B.

Izvor: Zadovoljna