Karcinom prostate je bolest koja ugrožava sve više muškaraca, a ukoliko vidite ovo na svojoj ruci, rizik od oboljenja je povećan, piše Lepa & srećna.

Simptomi koji ukazuju na rak prostate su: često mokrenje, bol tokom mokrenja, krv u urinu, naglo mršavljenje i osećaj da je bešika konstantno puna. Međutim, malo ko zna da na ovu bolest može ukazati i veličina prstiju na rukama. Muškarci koji imaju veći domali prst od kažiprsta imaju veći rizik da obole od karcinoma prostate, pokazuju istraživanja. Takođe, istraživanja pokazuju da se za osobe koje imaju drastično duži kažiprst rizik od karcinoma prostate povećava za 33 odsto.

Naučnici ističu da je u hormonima veza između karcinoma prostate i veličine prstiju, odnosno u količini testesterona. Ukoliko ovo primetite na svojim rukama, ne paničite, jer nauka nije dala konačan zaključak ove studije. Ako imate duži kažiprst ili domali prst, ne znači da se bolest pojavila, već je to znak da treba obratiti pažnju na simptome koji mogu ukazivati na problem sa prostatom.

PROČITAJTE JOŠ:

JEDITE OVU JEFTINU HRANU ZA DORUČAK I SALO ĆE BRZO NESTATI

KAKO DA ZNATE DA TELU NEDOSTAJE GVOŽĐE

PROTRLJALI SU PARČE KROMPIRA PO TELU I DOGODILO SE ČUDO

OVI SIMPTOMI UKAZUJU NA RAK JEZIKA: evo koga najviše ugrožava ova smrtonosna bolest

Rak jezika je vrsta oralnog karcinoma ili karcinoma usta, obično se razvija u skvamoznim ćelijama na površini jezika, piše Lepa & srećna.

Rak jezika je oboljenje koje zahvata prednji deo jezika, dok se rak na zadnoj strani jezika naziva orofaringealni karcinom. Simptomi koji ukazuju na rak jezika su: bol u vilici ili grlu, bol tokom gutanja, osećaj da imate nešto u grlu, ukočen jezik ili vilica, problem kod žvakanja i gutanja hrane, beli ili crveni pečati u ustima ili na jeziku, čir na jeziku koji ne zarasta, bubuljice u ustima, krvarenje jezika i izraslina na jeziku.

Od ove bolesti najviše su ugroženi pušači, osobe koje često konzumiraju alkohol, oni koji jedu malo voća i povrća i ishrana im je uglavnom zasnovana na crvenom mesu, oboleli od humanog papiloma virusa, genetska predispozicija i osobe koje su ranije imale neki vid karcinoma, najčešće karcinom skvamoznih ćelija. Kao vid lečenja prvenstveno se primenjuje operacija kojom se uklanja deo ili ceo jezik (glosektomija), a zatim se prepisuje određena terapija.

PROČITAJTE JOŠ:

OVO SU SIMPTOMI ZA KANCER BUBREGA

KAKO DA IZBACITE OPASNE OTROVE IZ TELA ZA SAMO 1 DAN

KAKO DA ZNATE DA LI VAŠEM TELU NEDOSTAJE VITAMIN C