Šećeraši treba posebno da paze kako se hrane, a evo koja hrana sprečava visok šećer u krvi, piše Lepa & Srećna.

Dijabetičari obavezno moraju da imaju tri obroka i dve užine, jer svako preskakanje jela može biti rizično. Kada ne jedemo, jetra oslobađa glukozu, zato je doručak neophodan obrok kako biste sprečili skok šećera u krvi. Stručnjaci preporučuju da za doručak pojedete parče tosta od žitarica od celog zrna sa kikiriki puterom i jednu manju bananu. Možete pojesti i žitarice sa mlekom ili jaja sa pečurkama i paprikom, a za užinu jednu pomorandžu.

Za ručak se predlaže da jedete salatu od krastavaca, celera, šargarepe, spanaća  sa nemasnim mesom ili da pojedete sendvič sa nemasnim mesom, poput grilovane ćuretine ili piletine sa dodatkom od povrća. Takođe, dobar ručak za šećeraše je tuna, integralna pasta ili supa. Za večeru možete da pojedete malo pečene piletine sa kuvanim graškom, lazanje od povrća ili salatu od zelenog povrća sa piletinom. Važno je znati da dijebetičari ne smeju da unesu više od 60 grama ugljenih hidrata po obroku. Pre nego što napravite svoj jelovnik, obavezno se konsultujte sa lakarom koji će vam u proceni rezultata preporučiti najbolji način ishrane.

PROČITAJTE JOŠ:

OVI SIMPTOMI UKAZUJU NA HORMONSKI DISBALANS

OVU HRANU JEDETE SVAKI DAN, A NE ZNATE DA STVARA KAMEN U BUBREGU

AKO JEDETE OVAKO SPREMLJEN KROMPIR, BRZO ĆETE SMRŠATI

OVA HRANA BRZO SMANJUJE OPASNU MASNOĆU U KRVI: šta treba da jedete protiv povišenog lošeg holesterola

Nova istraživanja dokazuju da konzumiranjem 4 vrste namirnica može brzo i na zdrav način da se smanji loš holesterol, piše Lepa & srećna. 

PROČITAJTE JOŠ: SAMO 1 KAŠIČICA OVOG ZAČINA TOPI SALO NEVEROVATNOM BRZINOM

Jednolična ishrana nije dobar izbor ako imate povišen holesterol, već treba da kombinujete određene namirnice koje se bore protiv lipoproteina male gustine, odnosno lošeg holesterola. Istraživači su otkrili da dijeta koja je poznata u svetu pod imenom "portfolio" za 17 odsto smanjuje holesterol, a za 13 odsto smanjuje rizik od srčanihoboljenja.

Ishrana za smanjenje holesterola treba da sadrži: orašasteplodove, biljneproteine (proizvodi od soje, grašak, sočivo, pasulj, leblebije), rastvorljivavlakna (ovas, ječam, patlidžan, bamije, psilijum, jabuke, pomorandže, bobičasto voće) i hranu bogata fitosterolom (pšenične klice, različito voće i povrće, badem, maslinovo ulje, proklej, kikiriki). Potrebno je dnevno da unesete 42 grama orašastih plodova, 20 grama rastvorljivih vlakana ili hrane bogate fitosterolom i 50 g biljnog proteina.