Promena loših životnih navika odlična je prevencija od karcinoma, ali nova istraživanja pokazuju da vreme u koje večerate ima veliki uticaj na pojavu ovog oboljenja, pišeLepa & Srećna. 

PROČITAJTE JOŠ: OVI SIMPTOMI UKAZUJU DA JE VAŠA JETRA MASNA: evo ko je najviše ugrožen od ove teške bolesti

Istraživanje sprovedeno u Barseloni dokazalo je da osobe koje kasno večeraju imaju veći rizik od pojave karcinoma. Ispitivanje je vršeno na zdravim ženama i muškarcima i na onima koji boluju od karcinoma dojke i prostate, tako što je zabeleženo u koliko sati jedu i kad spavaju

Dokazano je da osobe koje večeraju pre 9 sati uveče, odnosno dva sata pre nego što odu na spavanje, imaju za 20 odsto manji rizik od karcinoma dojke i prostate u odnosu na one koji legnu da spavaju odmah nakon večere ili večeraju posle 10 sati uveče. Takođe, dokazano je da osobe koje često jedu crveno meso imaju veći rizik od karcinoma, dok oni koji redovno jedu sveže povrće smanjuju ovaj rizik. Poznato je i da se gojite kad jedete kasno uveče, a istraživanja su još ranije pokazala da je gojaznost jedan od uzroka karcinoma. Potrudite se da promenite loše navike i sačuvajte zdravlje

ŠTA SE DEŠAVA U TELU AKO 10 MINUTA DUVATE U PALAC: ova moćna tehnika oslobađa nerv vagus i sprečava napetost

Ljudsko telo neverovatan je "sistem" o kojem konstantno otkrivamo nove stvari. Tako saznajemo i da duvanje u vlastiti palac može biti izuzetno korisno.

Pod stresom ste i dali biste sve kada biste našli način kako da trenutno olakšate pritisak koji osećate sa svih strana? U tome vam može pomoći – tehnika duvanja u vlastiti palac.

PROČITAJTE JOŠ: ŠTA SE DEŠAVA U TELU AKO TRLJATE KAŽIPRST SAMO 1 MINUT: probajte čudesnu japansku metodu protiv bolova

Naime, ova tehnika stimuliše rad vagusa, dva ekspanzivna nerva u telu, od kojih se svaki proteže sa jedne strane tela, krećući od moždanog tkiva prema vratu i nastavlja se kroz gruidni koš i abdomen. Stimulisanje vagusa usporava rad srca, što smanjuje osećaj stresa i smiruje vas.

Palci nisu ni blizu ta dva važna nerva, ali uz pravilnu tehniku mogu pomoći u njihovom stimulisanju. Šta treba da uradite? Stavite palac u usta (kao beba kada sisa palac), okružite ga što jače usnama kako biste stvorili vakuum pa jako dunite trudeći se da nimalo vazduha ne prođe sa strane.

PROČITAJTE JOŠ: Lekoviti napitak ublažava napetost: domaće vino od koprive

Ovakva tehnika duvanja u palac stvara pojačani pritisak unutar abdomena i grudi, što stimuliše nerv vagus, koji na taj način usporava otkucaje srca, a to se događa zato što pokušavate da izdahnete kroz blokirani disajni put.

Izvor: Zadovoljna