Žena iz Francuske potražila je lekarsku pomoć jer je počela da oseća nepodnošljive bolove u leđima, a svi su se šokirali kada su videli šta ima u kičmi, piše Lepa & Srećna.

Mesecima je osećala bol u leđima koji je ignorisala, a onda su simptomi počeli da se pogoršavaju, gubila ravnotežu i imala je jake bolove u nogama. Kada su joj snimili kičmu, lekari su ustanovili da se kod devetog pršljena nalazi opasan parazit (Echinococcus granulosus ili pseća pantljičara), odnosno da boluje od cističnog ehinokokusa. Ovako čovek biva zaražen ako je u kontaktu sa psima, govedima ili ovcama, ali je prvi put zabeležen slučaj da je parazit stigao do kičme.

Pošto su lekari utvrdili da žena nije bila u kontaktu sa psom, veruje se je da je možda pojela povrće ili neku drugu hranu koju je zarazio pas. Kada se zarazite parazit se kreće kroz krvotok i dolazi do organa u kojima se razvija, a najčešće napada jetru, mada se često javlja i u plućima.  Lekari apeluju da svoje kućne ljubimce redovno čistite od parazita i da obavezno detaljno perete ruke, voće i povrće kako bi se maksimalno zaštitili od ovog oboljenja.

PROČITAJTE JOŠ:

OVA BILJKA RASTE U SRBIJI, A KADA JE DOTAKNETE NASTAJE UŽAS

POTRESAN VIDEO SNIMAK AUTISTIČNOG DETETA - OVO SU PRVI ZNAKOVI DA DETE IMA AUTIZAM

OVO VOĆE IMA NAJVIŠE OTROVNIH PESTICIDA

DA LI VAM SE ČESTO VRTI U GLAVI: evo na koju opasnu bolest ukazuje vrtoglavica

Mnogi zanemaruju vrtoglavicu, a ne znaju da njeno učestalo javljanje može biti simptom da je telo napala opasna bolest, piše Lepa & Srećna.

Stručnjaci ističu da je pojava vrtoglavice često simtom koji ukazuje da patite od suženja krvnih sudova, odnosno od ateroskleroze. Vrtoglavica u kombinaciji sa mutnim i dvostrukim vidom, kao i sa otežanim pokretanjem ruku i nogu može da bude znak da je došlo do začepljenja arterija. Ovako telo reaguje pošto je smanjen dotok krvi u mozak, a ukoliko se ne leči na vreme, ateroskleroza može uzrokovati srčani udar ili zastoj srca. 

Pored suženja krvnih sudova, vrtoglavica ukazuje i na mnoga druga oboljenja, kao što su anemija, nizak krvni pritisak, anksioznost, migrena, Menijerovu bolest (oboljenje unutrašnjeg uha) i infekciju uveta. Ako često osećate da vam se vrti u glavi, obavezno se obratite lekaru kako biste opasna oboljenja sprečili na vreme.

PROČITAJTE JOŠ:

OVI SIMPTOMI UKAZUJU NA VISOK KRVNI PRITISAK

PREPOZNAJTE VISOK ŠEĆER I BEZ ANALIZE KRVI

OVI SIMPTOMI UKAZUJU NA RAK GRLIĆA MATERICE