ISPRAVKA: Na portalu Lepa&Srećna je objavljena netačna informacija koja se oslanja na tekst doktora Vilijama Mekgreja o tome kako ricinusovo ulje i soda bikarbona leče brojne bolesti.

Prema analizi portala Raskrinkavanje.ba utvrđeno je da, nasuprot tvrdnjama iz našeg članaka, konzumacijom pet kapi ricinusovog ulja svakog jutra alergije neće nestati. Ne postoje dokazi da zbog konzumacije ricinusovog ulja alergije nestaju. Sa druge strane, ricinusovo ulje kod pojedinaca može da izazove alergijske reakcije. Alergijske reakcije na ricinusovo ulje mogu, između ostalog, uključivati osipe, otoke i svrab.

Stavljanjem obloga od ricinusovog ulja na stomak ne može da se leči hiperaktivnost. U zavisnosti od uzroka ovog stanja, tretmani za hiperaktivnost mogu da podrazumevaju određene lekove ili psihoterapiju.

Ni tvrdnja da je “primećen nestanak raka kože nakon nanošenja ricinusovog ulja i sode bikarbone” nije tačna. Navodima da soda bikarbona i njena kombinacija sa drugim namirnicama mogu da leče rak, portal Raskrinkavanje.ba se bavio u nizu analiza.  Kako je u ovim analizama objašnjeno, rak ne može da se leči ovakvim smesama iz domaćinstva niti pojedinačnim namirnicama poput voća ili povrća. Ne postoje dokazi da je kombinacija sode bikarbone i ricinusovog ulja ispitivana u svrhe lečenja raka kože niti da je tako nešto naučno dokazano.

Takođe, ne postoje nikakvi dokazi da alkoholizam može da se leči ili tretira “upotrebom opštih obloga” od ricinusovog ulja.

Ne postoje kredibilni izvori koji potvrđuju da ricinusovo ulje može da leči alergije, rak, hiperaktivnost ili alkoholizam. Reč je o medicinskim stanjima koja se ne mogu tretirati na taj način.