Ne bacajte lišće šargarepe, jer sadrži belančevine, vitamine i minerale. Sadrži 6 puta više vitamina C, nego korenje. Odličan je izvor kalcijuma i hlorofila, pa čisti krv, limfu i nadbubrežne žlezde od toksina. Jača kosti i mišiće. Popravlja vid.

Velike količine kalijuma i vitamina K snižavaju krvni pritisak, normalizuju metabolizam, štite od osteoporoze i bolesti srca. Grčki lekari su uključili lišće šargarepe u spisak od 600 biljaka, efikasnih u lečenju raka.

PROČITAJTE JOŠ: VITAMINSKI SOK BEZ KUVANJA (PROTIV ANEMIJE I SLABOSTI): Sirova cvekla, šargarepa, limun i pomorandža (SIRUP + RECEPT)

U homeopatiji se koristi čaj od lišća šargarepe kao diuretik za lečenje bolesti bubrega i eliminaciju otoka. Sok od lišća može se koristiti kao antiseptik za ispiranje usta. Žvaćite ovo lišće da bistese oslobodili od lošeg daha, afti i krvarenja desni.

Zbog jakog antiseptičkog delovanja, lišće šargarepe se može mešati sa medom i koristiti za dezinfekciju rana. Sadrži supstance koje stimulišu rad hipofize.

Napomena:

U ruskoj narodnoj medicini lišće šargarepe se koristi za stimulaciju materice u vreme porođaja, pa je zato ne bi smele da ga jedu žene tokom trudnoće.

PROČITAJTE JOŠ: Koji su prvi simptomi osteoporoze i kako je sprečiti

Kako se koristi:

Koristite je u salatama, zajedno sa belim lukom, djumbirom i biberom. Možete je stavljati u čorbe, pržiti sa drugim povrćem… 

Izvor: Prirodna Medicina Recepti