Pregled očiju ne treba da obavljate samo ako imate problem sa vidom, a evo koji simptomi na oku ukazuju na opaku bolest, piše Lepa & srećna.

PROČITAJTE JOŠ: OVAJ VITMIN SPREČAVA SRČANI UDAR I KARCINOM

Oči nisu samo ogledalo duše, već i zdravlja, pa doktori ističu da svako treba da obavi oftamološki pregled najmanje jednom u dve godine. Oftamolog na pregledu može da uoči beli krug oko rožnjače što je jedan od znakova skrivenih srčanih mana, oboljenja, pa čak i signal za veliki rizik od srčanog udara.

Zamućenvid, neobična dilatacija zenice i boja očnog nerva mogu biti simptomi koji ukazuju da se na mozgu razvija zloćudan tumor. Prilikom pregleda očiju mogu se primetiti i znakovi koji ukazuju na dijabetes, visok krvni pritisak i multiplu sklerozu.

Izvor: Lepa & srećna

Sreća, nervoza i bes mogu doneti bolest: evo kako emocije utiču na zdravlje organa

Svi ponekad osetimo neku emociju, osetimo i promenu na sebi, tj. osećamo neku bol. Na primer, ako osećamo tugu ,obično nas steže u prsima i nemamo vazduha. Tako svaka emocija deluje na neki od organa koji će reagovati poremećajem. To su tuga, radost, zabrinutost, strah i ljutnja.

PROČITAJTE JOŠ: Moćna smola ravna zlatu: kako tamjan leči i dušu i telo (POSTNATALNA DEPRESIJA, STRES, ASTMA, BRONHITIS)

TUGA I NEDOSTATAK VAZDUHA

Ako vas muči stezanje u plućima, pritisak koji nas dovodi do nedostatka vazduha, učestali grip i prehlade, problem je možda u preteranoj tuzi koja dugo traje i skriva se. Tu mogu biti uključeni i problemi s kožom ili astma. Može se lečiti akupunkturom tačaka duž pluća i meridijane oko bubrega. Tuga može izazvati i depresiju, pa i plačljivost. Najbolje lečenje su biljne formule.

RADOST I SRCE

Naravno da zbunjujuće zvuči pomisao na to da radost i sreća mogu izazvati nekakav poremećaj u organizmu. Naime, to nije poremećaj vezan za sreću nego za neuravnoteženost čoveka. Velike probleme mogu izazvati preterana uzbuđenja ili iznenađenja, kao na primer neka iznenadna dobra vest. To je znači stres, a stres može biti i negativan i pozitivan. Normalno da je gubitak voljene osobe ili gubitak posla, veliki stres i da je nešto negativno. Ali, venčanje ili rođenje deteta ili unapređenje na poslu, da je to radost i nešto pozitivno,ali je isto stres. Simptomi su najčešće lupanje srca, nesanica ili nekakva teskoba. Ova vrsta poremećaja obično se leči biljnim tretmanima koji se sastoje od formula koje hrane srce.

PROČITAJTE JOŠ: Gde je tačno tačka sreće u vašim grudima: kako da ojačate timus koji se skuplja zbog hroničnog stresa

ZABRINUTOST I SLEZINA

Nije dobro previše razmišljati o problemima i biti nečim opsednut duže vreme jer to može jako iscrpiti slezinu i dovesti do hroničnog umora. Kad je slezena oslabljena, ne može delotvorno da pretvori hranu u qi. Zato treba kontrolisati zabrinutost.

Kad oslabi slezina, čovek se oseća naduto, jer mu apetit slabi i osoba zaboravlja jesti. Za lečenje se koriste biljke koje čovku daju energiju da se nosi sa problemima u životu, a ne da nam ti problemi budu prepreka u životu.

PROČITAJTE JOŠ: 1 kg mesa nedeljno za ZDRAVLJE našeg organizma: šta se u telu desi ako umesto crvenog mesa jedemo RIBU

STRAH I BUBREZI

Svi smo doživeli potrebu za nekontroliranim mokrenjem. Na to utiče ekstremni strah. Teskoba koja dugo traje može jako iscrpiti yin, yang i qi bubrega. Strah može uticati i na jetra što dovodi do depresije, nesigurnosti i nemira kod čovjeka. Leči se biljnim tonicima koji uvelike podižu energiju bubrega. Stres ako je hroničan od šoka može oslabiti ceo čovekov organizam. Strah može dovesti do lupanja srca,velike teskobe i konstante nesanice. Leči se psihoterapijom i biljnim tretmanima koji umiruju čovekov duh i živce i koji opuštaju.

LJUTNJA I JETRA

Ljutnja uzrokuje rast energije jetre pa uzrokuje crvenilo lica i krvave oči. Ljutnja može prouzrokovati i nadutost i nedostatak apetita. Duga ljutnja može izazvati stagnaciju jetre, a to može izazvati depresiju. Kad se leči taj čovekov bes,treba izbegavati kafu jer pogoršava stanje. Svi problemi s jetrom zbog besa, mogu se odraziti i na plućima i tako može dovesti do astme.

Izvor: Astro centar