Dijeta bez masnoća povećava rizik od rane smrti, pokazala je najnovija studija, piše Lepa & Srećna

Ogromno istraživanje izvršeno na 135 hiljada odraslih ljudi u 18 zemalja ukazuje da oni koji ne jedu puter, sir i meso žive kraće. Naime, najčešća zamena u jelovniku su pirinač, testenine i hleb a to je najnezdravija ishrana. Mnogo ugljenih hidrata podiže rizik od rane smrti za 28 odsto!

Manjak zasićenih masti u ishrani izaziva ranu smrt u 13 odsto uzorka, tako da bar 35 odsto kalorija treba da potiče iz masne hrane.

PROČITAJTE JOŠ: Mršavite precizno sa ove 4 dijete: oslobodite se masnih naslaga sa ruku, kukova, butina i struka

Mršavite bez dijeta: tri doba dana kada smo podložni napadima gladi i kako ih izbeći

Postoje tri doba u danu u kojima ste "najslabiji" i najskloniji posezanju za kaloričnim grickalicama što će naruštiti sve ranije napore da održite zdravu težinu...

Ako pokušate da izgubite neki kilogram viška, pripazite na tri doba dana u kojima ste najskloniji popuštanju i posezanju za grickalicama.

Prema najnovijem istraživanju to su ovi sati i minute u danu - 11.01, 15.14 i 21.31 - poznati kao "snack o' clock" (vreme za grickanje) . U ta tri doba dana možete da unesete oko 750 kalorija više nego što ste planirali što može uništiti sav ostali uložen napor da smršate.

Li Smit, koji je naručio ovo istraživanje, kaže kako su ta tri vremena u danu doba u kojima ste najslabiji i najskloniji kršenju zadanih pravila ishrane.

Objasnio je to ovako:

11.01 sati - Preskakanje doručka je velika greška ako je dijeta u pitanju i upravo to je razlog zašto je 11.01 prvi najopasniji deo dana za dijetu.

15.14 sati - Tu je stres glavni krivac za "popuštanje kočnica" i sredina popodneva je vreme kad mnogo zaposlenih poseže za grickalicom koja će im brzo vratiti energiju, to su često slatkiši.

21.31 sati - Veče je opasno razdoblje jer ste tada najskloniji jedenju masnih grickalica ispred TV-a.

Ovim istraživanjem dokazano je i da neki napici, peciva i slatkiši sadrže visok broj šećera i da bi posete mestima koja će nas staviti u iskušenje, trebalo izbegavati u gorepomenutim časovima.

Prilagođeno sa: Kurir