Rak štitne žlezde jeste opaka bolest koja je često kobna za ljude širom sveta,  naročito žene, a evo koje simptome ne smete da ignorišete, piše Lepa & srećna.

Hormonski disbalans, otežano gutanje i disanje, napipavanje izbočine u predelu vrata jesu poznati simptomi raka štitne žlezde. Međutim, skriveni simptomi na koje obolele pacijentkinje nisu obraćale pažnju su bol u uvetu i promena glasa.

Glas se menja tako što tumor ugrožava rad glasnih žica, pa dolazi do promuklosti, dok bolovi u ušima počinju da se javljaju ne trenutak, a kasnije postaju nepodnošljivi. Ova dva simptoma mogu da ukazuju i na bezazlene infekcije, ali nikako nemojte da ih ignorišete.

Izvor: Lepa & srećna

Aritmija i drugi simptomi: koje tegobe srca treba da vas brinu i kako se leče

Normalno srce kucka ravnomernim ritmom od 60 do 90 puta u minutu, ali svaka promene pulsa ne znači uvek i da nešto nije u redu, pogotovo ako traje kratko. Međutim, ponekad se treba zabrinuti. Najčešći oblik aritmije kod odraslih je atrijalna fibrilacija.

Kako sprečiti srčana oboljenja: tri zdrave navike čuvaju vaše srce

Procenjuje sa da u Srbiji od nje oboli  oko 142.000 ljudi godisnje, a sve je više mladih i sportista s tim poremećajem srčanog rada. Od toga svaki deseti ima naglašene tegobe, a lekovi mu ne pomažu. 

Atrijalna fibrilacija nastaje vremenom kao jedna od komplikacija nelečenog ili nedovoljno lečenog povišenog krvnog pritiska. Njeni simptomi uključuju: treperenje srca, nedostatak vazduha, pogotovo tokom fizičke aktivnosti ili emocionalnog stresa, slabost, umor, vrtoglavicu, konfuziju, kratkotrajan gubitak svesti, bol u grudima.

Prirodni napitak od peršuna i meda pomaže kod problema sa srcem

Bolest se često otkriva prilikom rutinskih medicinskih pregleda jer mnogi nemaju izražene simptome. Drugi mogu primetiti nepravilan puls, ali bez ostalih znakova bolesti. Blagi simptomi mogu se razviti odmah, dok se ozbiljniji problemi javljaju kada je atrijalna fibrilacija već počela i tokom sledećih nekoliko dana. Stoga je važno uočiti i lečiti bolest što pre, a jedan od načina je radiofrekventna ablacija. 

Na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu ovih dana je otvorena prva sala za eletkrofiziologiju srca, gde će se izvoditi ova procedura. To je bio povod za naš razgovor s majorom mr sci. med. dr Ognjenom Gudeljom, kardiologom u ovoj ustanovi. 

– Sala za elektrofiziologiju služi za lečenje metodom radiofrekventne ablacije svih vrsta srčanih aritmija, pogotovo kada je medikamentozna terapija bezuspešna. Sala je najbolje opremljena u regionu i poseduje opremu koju koriste svi veći evropski centru. Konkretno, visokosofisticiran uređaj za atrijalnu fibrilaciju poput našeg u Evropi imaju još samo centri u Berlinu, Beču i Parizu. Obuka i učenje za primenu ovih metoda su specifični jer podrazumevaju korišćenje specijalnih katetera. Za razliku od koronarografije i dilatacije, gde se zahvat obavlja na površini srca i u srčanim krvnim sudovima, prilikom ove procedure ulazi se u samo srce i aritmija leči radiofrekventnom strujom. Činjenica je da treba mnogo više i vremena i znanja da bi komplikacije bile minimalne a procedura uspešna – objašnjava dr Gudelj, koji je ovu metodu učio i usavršavao od Bostona, preko Italije, Beča i godinu dana proveo na KCS, gde već duzi niz godina uspešno obavaljaju ovu proceduru.  

Lečenje atrijalne fibrilacije u novootvorenoj sali imaće koristi ne samo vojni već i civilni osiguranici.

– Do sada su vojni osiguranci bili lečeni u Kliničkom centru Srbije ili Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje. Takođe, i civilni osiguranici će moći da obave ovaj vid intervencije kod nas ako imaju overen uput. Time će se smanjiti lista čekanja koja je veoma duga jer su pacijenti na ovu intervenciju dosad čekali i po tri godine – istakao je dr Gudelj. 

Znaci upozorenja

– Nepravilan srčani ritam udružen s drugim srčanim problemima, uključujući nesvesticu, nedostatak vazduha i bol u grudima;

– Aritmija koja traje duže od 30 sekundi;

– Svaka promena srčanog ritma u slučaju ranijeg infarkta ili zastoja srčanog rada.

Trajno izlećenje

Radiofrekventna ablacija je zahvat koji omogućava lečenje mnogo vrsta ubrzanog  I nepravilnog srčanog rada. Posebnom kateterskom elektrodom (ablacijski kateter) koja se uvodi u srce, najčešće kroz preponsku venu ili arteriju do srca, ubacuje se RF energija na malo područje srčanog mišića koji je odgovoran za nastanak aritmije. Na taj način trajno se napravi mikrooštećenje na tkivu, koje više ne može da provodi impulse. Ova metoda kod nekih vrata aritmije omogućuje trajno izlečenje pacijenta. Po završetku lekar obavi probu i pokuša veštački  da izazove aritmiju. Ako je nema, procedura se završava, a ako se ponovi, i postupak se ponavlja.

Tekst: Vesna Stanimirović