Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRAVIMO VELIKU GREŠKU: evo zašto ne treba da stavljamo lubenicu u frižider

Svi volimo hladnu lubenicu koja osvežva, ali naučnici dokazuju da je lubenica u frižideru velika greška!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Volite rashlađene lubenice? Ako ih stavljate u frižider, pravite veliku grešku! Američko ministarstvo poljoprivrede je to dokazalo.

PROČITAJTE JOŠ: Kako da izaberete slatku i zrelu lubenicu

Naime, kako kažu stručnjaci, lubenicu treba držati na sobnoj temperaturi kako bi zadržala sve hranljive sastojke kojima obiluje. Kada je hladna, lubenica gubi većinu vitamina i hranljivih materija.

Još jedna stvar koju su naučnici otkrili je ta da lubenica nastavlja da proizvodi vitamine i hranljive materije i nakon što je ubrana, ali ponovo - samo ako je na sobnoj temperaturi. Kada je stavimo u frižider, taj proces se značajno usporava.

U sklopu istraživanja naučnici su na 14 dana stavili lubenicu na 21, 12 i 5 stepeni i ispostavilo se da one koje su bile čuvane na 21 stapen imaju 40 odsto više likopena i od 50 do 139 odsto više beta karotena.

Činjenica da namirnice gube hranljiva svojstva kada se drže u frižideru nije nepoznata.

Kako treba da se jede lubenica - pročitajte OVDE!

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije