Šetnja je najjednostavnija fizička aktivnost, no dobrobiti šetnje često znamo podceniti. Ako prepešačite svaki dan samo 800 metara više, u vašem telu dogodiće se značajne promene, odlične za zdravlje.

PROČITAJTE JOŠ: Dijeta za letnju liniju: Ana Kokić otkriva kako je smršala 10 kilograma (FOTO)

Da biste uspešno kontrolisali telesnu težinu i održavali zdravlje, dnevno biste trebali prćo oko 10.000 koraka. Ta brojka čini se jako puno naročito ako imate kancelarijski posao i puno vremena provodite u automobilu. No, spasa ipak ima!

Naime, stručnjaci ističu da je i samo 1.000 koraka više dnevno dovoljno da se u vašem telu dogode značajne promene. Hiljadu koraka iznosi otprilike 800 metara što je brojka koju bi svako mogao zadovoljiti, bitno je samo da tih dodatnih 800 metara pređete baš svaki dan i rezultat neće izostati. Neki od lakih načina kako da više hodate su da parkirate automobil na najdaljem mestu od vašeg posla, hodajte dok razgovarate na mobilni i prošetajte do kolege umesto da mu pošaljete mejl.

Saznajte kojih je to 5 promena koje se dogode u telu ako svaki dan prepešačite 800 metara više, odnosno napravite 1.000 koraka više:

1. Srce će se manje naprezati

I najmanja promena iz sedećeg načina života i bavljenje i najjednostavnijom fizičkom aktivnošću kao što je hodanje znatno poboljšava zdravlje i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Kretanje omogućava mišićima da jače pumpaju krv kroz telo s čime se smanjuju otkucaji srca pa srce radi u normalnijem ritmu.

2. Smanjuje se rizik od moždanog udara

Povećanje fizičke aktivnosti direktno umanjuje rizik od moždanog udara, a pomaže i u kontrolisanju krvnog pritiska što dodatno smanjuje rizik od moždanog udara, znači, dvostruki dobitak!

3. Lakše mršavite i poboljšava se nivo holesterola

Hodanjem možda nećete brzo smršati, ali nakon nekog vremena videćete rezultate. Prve rezultate možete videti nakon otprilike 10 nedelja (čak i ako ste zadržali nezdrave navike, odnosno ako ste u životnim navikama promenili samo količinu hodanja).

4. Manje ćete biti pod stresom

Kratka, brza šetnja možda je i najbolji način da razbistrite glavu i rešite se stresa. Naime, dok se krećete telo proizvodi hemikalije endorfine odgovorne za dobro raspoloženje i istovremeno se smanjuje nivo holesterola, hormona stresa zbog kojeg se možete osećati loše i zbog kojeg se povećava rizik od mnoštva mentalnih i fizičkih zdravstvenih problema.

PROČITAHTE JOŠ: Ishrana koji ubrzava metabolizam: kako smanjiti šećer u krvi i smršati

5. Kosti će vam ojačati

Bilo kakva aktivnost u kojoj su kosti pod pritiskom težine tela pridonosi jačanju kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze. To se događa zato jer kada kosti moraju nositi težinu tela one se više naprežu i na taj način jačaju. Takav pritisak na kosti takođe potsiče stvaranje novih stanica u kostima.

Izvor: Zadovoljna