- Ova dijeta je idealna za osobe koje imaju umeren višak kilograma, i to u slučajevima kada se telesna masa ne smanjuje ili se smanjuje suviše sporo. Odlična je i za detoksikaciju jer ubrzava metabolizam i normalizuje čišćenje debelog creva i krvnih sudova. Čak i ako ne brinete o višku kilograma, prijaće vam da ovu dijetu držite jedan dan, da se očistite – kaže dr Gordana Petrović Oggiano, specijalista preventivne medicine i dijetolog iz Centra izuzetnih vrednosti za istraživanje metabolizma i ishrane Instituta za medicinska istraživanja.
Dijeta je kaskadna jer se mora poštovati sledeći princip: držanje dijete povlači za sobom dvostruko dužu pauzu. To znači da nakon trodnevne dijete šest dana treba da se hranite na uobičajen, zdrav način.
Ako dijetu držite šest dana, 12 dana se hranite normalno. Samo oni sa značajnim viškom kilograma mogu da drže dijetu neprekidno devet dana, ali nikako ne bi smela da traje duže od 10 dana.
– Za kaskadnu dijetu karakterističan je unos raznovrsnih integralnih namirnica, posebno svežeg voća i povrća, ali je istovremeno i veoma restriktivna. Zbog toga na početku dijete može da se javi umor kao posledica promene ishrane i redukcije životinjskih masti, šećera i kafe – kaže dr Petrović Oggiano.
Po završetku dijete, bilo da ste je držali tri ili šest dana, još jedan dan jedite isključivo namirnice biljnog porekla, a nakon toga lagano uključujte jaja, mlečne proizvode, ribu i meso.
A evo i trodnevnog jelovnika:
PRVI DAN
7.30 h – 250 g sezonskog voća
11 h – Po 2 suve smokve, šljive i kajsije, 2 ravne kašike pšeničnih klica, 2 ravne kašike mešavine mlevenih sirovih semenki (lan, bundeva, susam), ravna kašika ovsenih pahuljica, kašičica lanenog ulja, pola kašičice kakaoa, 10 badema
Pauza 4 sata bez hrane i napitaka
16 h – Salata od sirovog sezonskog povrća začinjena maslinovim i lanenim uljem, jabukovim sirćetom ili sokom od limuna. U salatu možete dodati prirodno sušeno mleveno povrće, mlevenu slatku papriku, kari, biber i bosiljak, sojino kiselo mleko ili jogurt
Pauza 3 sata bez hrane i pića
21 h – 250 g sezonskog voća
DRUGI DAN
7.30 h – 250 g sezonskog voća
11 h – Užina kao prethodnog dana
Pauza 4 sata bez hrane i napitaka
16 h – Sezonska salata od sirovog povrća sa sojinim kiselim mlekom ili jogurtom ili biljni šejk. Ili šejk od 300 ml sojinog, pirinčanog ili drugog biljnog mleka, 5 urmi, po 2 suve smokve, šljive i kajsije, 2 kašičice suvog grožđa i jedne manje banane
Pauza 3 sata bez hrane i napitaka
21 h – Voćna salata i štangla crne čokolade sa 70% kakaoa
TREĆI DAN
7.30 h – 250 g sezonskog voća
11 h – Biljni milkšejk (po receptu od prvog dana) ili sezonska salata od kupusa, cvekle, šargarepe sa sojinim mlekom ili jogurtom
Pauza 4 sata bez jela i napitaka
16 h – Salata od sirovog sezonskog povrća začinjena maslinovim i lanenim uljem, jabukovim sirćetom ili sokom od limuna. U salatu možete dodati prirodno sušeno mleveno povrće, mlevenu slatku papriku, kari, biber i bosiljak, sojino kiselo mleko ili jogurt
do 22 h – Voćna salata
Ako želite da rezultat bude što bolji, svaki dan započnite čašom svežeg voćnog soka ili mlakom limunadom. U drugoj fazi uzimajte čajeve za pročišćavanje bubrega, creva i jetre.
Izvor: Blic
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.