Pre nego što pređem na tzv. neobične glavobolje ponaosob, nije zgoreg da napomenem neke osnovne stvari. Glavobolje se, naime, dele na primarne i sekundarne. Primarne su zasebna oboljenja, a sekundarne, kao što i samo ime nagoveštava, nastaju kao prateći simptom drugih oboljenja.

Većina glavobolja spada u primarne, a većina primarnih pripada tenzionim glavoboljama, migreni ili trigeminalnim autonomnim cefalgijama. Međutim, postoji grupa retkih primarnih glavobolja koje se, zbog neobičnog ispoljavanja, ne mogu svrstati ni u jednu od ovih grupa. U podeli „Internacionalnog udruženja za glavobolje”, označavaju se kao druge primarne glavobolje. Međutim, zbog svojih specifičnih osobina i okolnosti u kojima nastaju, bolje im pristaje naziv neobične glavobolje.

Kašalj glavobolja

Glavobolja, koja nastaje isključivo pri kašlju, kijanju, istresanju nosa, plaču i smehu, naziva se kašalj glavobolja. Nastanak ove retke, neobične glavobolje pri uobičajenim fiziološkim radnjama, objašnjava se naglim povećanjem pritiska u lobanji koji je posledica pomenutih aktivnosti. Pošto se može javiti i kao posledica odgovarajućih oboljenja mozga, koja takođe uzrokuju povećanje pritiska u lobanji, kod kašalj glavobolje potrebno je obratiti se lekaru, u cilju dodatnog ispitivanja.

Glavobolja usled fizičkog naprezanja

Ponekad se za vreme ili neposredno posle intenzivnije fizičke aktivnosti, kao što su sportski treninzi ili teži fizički rad, javlja pulzirajuća glavobolja, često udružena sa mučninom i povraćanjem. Znatno je češća kod muškaraca. Interesantno je da konzumiranje alkohola ili kafe pre fizičke aktivnosti, doprinosi mogućnosti za pojavu ove glavobolje. Nije u potpunosti jasno zbog čega nastaje, ali je izrazito dobroćudna i uglavnom spontano prolazi (prestaje da se pojavljuje) u periodu do šest meseci.

Seksualna glavobolja

Seksualna je posebna vrsta glavobolje koja nastaje isključivo u vezi sa seksualnom aktivnošću. Može nastati pre orgazma, za vreme orgazma ili po završetku seksualne aktivnosti.

Preorgazmična je tupa glavobolja u potiljku i vratu, koja nastaje tokom seksualne aktivnosti i pojačava se povećanjem seksualnog uzbuđenja. Smatra se da nastaje usled grčenja vratnih mišića. Orgazmična glavobolja nastaje naglo, poput eksplozije, u trenutku samog orgazma i traje petnaestak minuta. Smatra se da je posledica naglog skoka krvnog pritiska. Kasna seksualna glavobolja počinje nakon seksualne aktivnosti i traje satima, pa čak i danima.

Zapravo, u toku seksualnog uzbuđenja dolazi do naglog skoka krvnog pritiska, ubrzanog srčanog rada i pojačanog lučenja pojedinih hormona. Poznati su čak i slučajevi infarkta i šloga u toku seksualne aktivnosti!

Kod osoba koje imaju moždanu aneurizmu (proširenje krvnog suda u mozgu), nagli skok pritiska može izazvati njeno pucanje i krvarenje u mozgu. Osnovni simptom u takvim situacijama je nagla, jaka glavobolja. Zato se kod pojave seksualne glavobolje treba javiti lekaru, u cilju dodatnog ispitivanja.

Glavobolja u snu

Glavobolja koja nastaje isključivo za vreme sna i budi pacijenta zove se glavobolja u snu ili san glavobolja. Nema specifičnih kliničkih karakteristika i traje najduže tri sata.  Interesantno je da se prvi put javlja u dobi iznad pedesete godine i da je veoma česta, odnosno prisutna najmanje 15 dana u mesecu. Važno je pomenuti da dobro reaguje na kofein, što objašnjava potrebu nekih pacijenata sa ovom glavoboljom da pre spavanja popiju kafu.

Grom glavobolja

U kliničkoj praksi se veoma retko viđa primarna glavobolja izuzetne jačine koja nastaje naglo, iz “punog zdravlja”,  kao grom iz vedra neba, zbog čega i nosi naziv grom glavobolja. Traje od jednog sata do 10 dana i, uz lekove ili bez njih, prolazi bez ikakvih posledica. Njen najveći značaj je u tome da u potpunosti “imitira” glavobolju koja nastaje kao posledica pucanja moždane aneurizme i krvarenja u lobanjski prostor. Zbog toga, svaka pojava glavobolje ovakvih karakteristika, zahteva obaveznu neuroradiološki pregled (skener, magnetna rezonanca).

Probadajuća glavobolja

Probadajuću glavoblju pacijenti opisuju kao da ih neko ubada iglom u čelo ili slepoočnicu. Svaki pojedinačni “probod” traje svega nekoliko sekundi. Moguć je samo jedan probod u toku dana, ali nisu retka ni probadanja u dugotrajnim serijama. Ne zna se kako nastaje, ali je primećeno da je nešto češća kod osoba sa migrenom i cluster glavoboljom. Shodno misterioznom nastajanju, probadajuća glavobolja isto tako misteriozno, sama po sebi, prolazi bez ikakve terapije.

Hemikranija kontinua

Hemikranija kontinua je stalna, jednostrana glavobolja umerenog intenziteta, sa povremenim fazama izrazito jakih bolova. Svako pojačanje bola je praćeno odgovarajućim simptomima koji se javjaju na strani bola: crvenilo i/ili suzenje oka, zapušenost i/ili curenje iz nozdrve, kao i spuštanje očnog kapka i/ili sužavanje zenice. Kuriozitet ove glavobolje leži u činjenici da ona, iz neobjašnjivih razloga, odlično terapijski reaguje na primenu indometacina, leka iz grupe nesteroidnoh antiinflamatornih lekova. Reakcija na indometacin je toliko dobra, da se taj lek može iskoristiti i kao dijagnostički test za ovu glavobolju.

Sladoled glavobolja

“Sladoled glavobolja” ne postoji u klasifikaciji Internacionalnog udruženja za glavobolje, ali se ipak u stručnoj literaturi ponekad pojavljuje ovaj termin. Naime, primećeno je da se neke glavobolje (migrene) mogu brzo “prekinuti” rashlađivanjem ždrela, što se najbolje postiže kašiciom sladoleda koja se nešto duže zadrži u ustima. Otuda potiče ovaj interesantan “naziv”.

Tekst: Prof. dr sc. med. Branislav Antić

Izvor:  Bol.rs

LepaiSrecna Znate li da postoji više od 200 vrsta glavobolja? Neke od njih su veoma neobične, barem po nazivima. Da li ste ikada čuli za seksualnu, kašalj ili grom glavobolju?