Tampon je jedan od najpopularnijih pomoći tokom menstruacije. Osim što upija krv unutar tela, tampon sprečava nastajanje neugodnih mirisa i zbog toga se osećamo svežije i čistije.

PROČITAJTE JOŠ: Recept za bezbolne menstruacije

Ako ih ne koristite pravilno, tampon može biti i opasan po zdravlje. Saznajte koje su najčešće greške, koje svi pravimo s tamponima.

1. Perete ruke samo nakon aplikacije.

Koliko vam se puta dogodilo da ste odjurili u tolaet i brzinski zamenili tampon? Ovakav scenario vrlo je čest, ali može biti itekako opasan po zdravlje. Naime, samo na putu do toaleta na rukama "poberete" brojne bakterije koje aplikacijom tampona možete uneti u vaše telo. Pranje ruku pre menjanja tampona jednako je važno kao i ono posle.

2. Ne aplicirate ga dovoljno duboko.

Ako ga osetite u telu, to znači da tampon niste smestili dovoljno duboko. Tokom aplikacije, u trenutku kada prođe kroz ulazni deo vagine, tampon se u sekundi sam "namesti". Ako nije "seo" na mesto, osetićete nelagodu i žuljanje. Isto tako, ako je apliciran preplitko, izloženiji je bakterijama i spoljnim nehigijenskim uslovima.

3. Menjate ga preretko.

Veliki broj žena tokom najslabijeg krvarenja tampon ostavljaju u telu duže, jer ne postoji opasnost od isticanja mestruacije. Bez obzira na jačinu menzesa, tampon treba često menjati jer vlaga i toplina u telu vrlo brzo postaju savršeno mesto za razmnožavanje bakterija. Što je duže unutra, opasnost od infekcije postaje sve veća. Tampon menjajte svakih 4 do 6 sati.

4. Stavljate ga za svaki slučaj.

Treba da dobijete menstruaciji, pa kako vas ne bi iznenadila, za svaki slučaj stavite tampon. Ovaj scenario vrlo je čest kod žena, ali svi ga bi trebalo izbegavati. Tampon ima ulogu upijanja vlage i on će to učiniti i sa vaginalnim sokovima. Isušena sluznica poremetiće vaginalnu floru i može dovesti do gljivičnog oboljenja. Isti vredi i sa korišćenjem tampona nakon menstruacije.

PROČITAJTE JOŠ: 5 razloga zbog kojih vam može zakasniti menstruacija (nijedan nije trudnoća!)

5. Ne menjate ga nakon obavljanja nužde ili kupanja.

Sa medicinskog aspekta i uputa na deklaraciji, tampon ne treba menjati svaki put nakon obavljanja nužde. Iz ženske perspektive, končić se tokom uriniranja pokvasi, a nakon obavljanja velike nužde može se zaprljati i postati prenosnik bakterija.

Izvor: Avaz