Mnogi od nas upoznati su sa NLP-om – neurolingvističkim programiranjem – koje je namenjeno svim pojedincima koji u svojim oblastima žele da postignu izvanredne rezultate.

U okviru NLP-a učimo da programiramo sopstveni um, istovremeno obraćajući pažnju na držanje tela i pokrete koji mnogo govore o nama.

Menjajući telesni stav, utičemo i na promenu sopstvenog raspoloženja. Pilates nas, s druge strane, uči da vladamo svojim telom, ali ujedno predstavlja više od obične metode vežbanja. Pilates vežbama se utiče i na pojačavanje samopouzdanja i jačanje ličnog integriteta.

Naša sagovornica Nađa Hadžistević, instruktor pilatesa i NLP Master došla je na ideju da objedini ove dve vrhunske tehnike, od kojih je jednoj više fokus na umu, a drugoj na telu, i tako je kreirala Like Pilates koji ima za cilj da pomogne ljudima da promene odnos prema sebi, svoje držanje, stavove, kao i da brže i lakše napreduju u željenim oblastima.

Kako da izvučemo maksimum iz sebe?

"Primena NLP-a je moguća u gotovo svim sferama života, pa sam rešila da u svoje časove ubacim novostečena znanja i tehnike koje bi ih učinile zanimljivijim i koje bi, ujedno, doprinele da iz svakog vežbača izvučem njegov maksimum. Krenula sam od svoje potrebe za učenjem i ličnom nadgradnjom, a kako sam sve više uočavala promene kod sebe, tako sam bila sve sigurnija da sam na pravom putu. Zahvaljujući NLP-u naučila sam da otkrivam nijanse u ponašanju svojih bližnjih, i vremenom mi je potpuno postao jasan aksiom Ponašanje ne čini čoveka. Kada sam uvidela koliko su mi opažanja dublja - kao da vidim kroz slojeve i da mnogo tananije mogu da doprem do svojih najbližih - shvatila sam da naučeno mogu da primenim i u poslu."

Pilates ne predstavlja samo puko vežbanje, već je njegov cilj razvijanje apsolutne veze sa samim sobom, sa svojim dubokim bićem i dubokim ja. On zahteva koncentrisanost na telo, um i disanje, a ljudi koji dolaze imaju dozu introspekcije. Promenom položaja tela, menja se i naše raspoloženje, kao i stav prema sebi i drugima. Baš zbog toga što se kroz pilates radi ne samo na telu, već i na promeni unutrašnjih stanja, NLP tehnike kao što je chi ball, vizualizacija, sidrenje i slično su se pokazale izvanredno u okviru pilates časova. 

Takođe, za instruktora koji je upoznat sa NLP-om je lako da pristupi svakom od vežbača jer on zna da prepozna da li je određena osoba vizuelni, auditivni ili kinestetički tip. U zavisnosti od toga kom tipu ličnosti vežbač pripada, koje vrednosti ga motivišu i vuku napred, kao i koji su njegovi metaprogrami, instruktor bira svoj pristup i pomaže vežbaču da postigne veću efikasnost na času, a to se odražava i na ostale životne oblasti.

"Svaki tip ličnosti ima svoje karakteristike, a prilikom vežbanja ih treba različito usmeravati i davati im različite instrukcije kako bi brže napredovali. Vizuelnom tipu treba dopustiti da se gleda u ogledalu i vidi rezultat svog rada, pojašnjavati mu vežbe kroz vizuelne primere. Auditivnom tipu predstavljamo vežbu tako što je poredimo sa muzikom, ili tako što koristimo prave reči koje ga motivišu dok vežba, dok kinestetičkom tipu kroz dodir ukazujemo na mišiće koji se angažuju tokom određene vežbe. 

Kroz nekoliko prvih časova, usmeravam energiju na spoznaju tipa ličnosti kao i na vrednosti koje su samo tom vežbaču bitne, a zatim u odnosu na ta saznanja kreiram sistem vežbanja i pristup prema svakom određenom klijentu.

Na primer, ako je nekom važno da ima zdravu kičmu, njemu je vrednost zdravlja visoko na lestvici prioriteta, i na taj način ću ga motivisati da vežba. Ako su mu važni energija i dobro raspoloženje i za njega to predstavlja vrednost, motivisaću ga tako što ću ga podsećati na poletnost i energičnost koja se u njemu javlja zahvaljujući vežbanju."

Vežbanjem se rešavaju i emotivna pitanja... pročitajte na drugoj strani teksta!

PageBreak

Za Nađu je od velike važnosti i da prepozna kakve metaprograme imaju njeni klijenti. Za one koji nisu upoznati sa ovim terminom, važno je da objasnimo da metaprogrami predstavljaju deo našeg filtera zapažanja. Oni nastaju u najranijem detinjstvu i odvijaju se automatski i podsvesno. Na bazi njih odlučujemo šta nas interesuje, čemu poklanjamo svoju pažnju. Poznavanje metapogama nam omogućava da uočimo način na koji klijenti razmišljaju, kako donose odluke, šta ih motiviše, koje su njihove vrednosti i još mnogo toga. 

"Osnovni metamodel koji je korisno znati jeste šta motiviše klijenta i ponašati se u skladu sa tim metamodelom, kako bi klijentu pomogli da dođe do zacrtanih rezulata. Metamodel zadužen za motivaciju je metamodel prema - od. Klijenti koji imaju izražen metamodel prema su oni koje motivišu nagrada i cilj. To su npr. kljienti koje motiviše dobar izgled, oni su zacrtali sebi cilj i idu prema cilju. Za razliku od njih, klijenti koji imaju izražen metamodel od su klijenti koji se motivišu izbegavanjem bola, izbegavanjem poteškoća. Takve klijente će motivisati npr. izbegavanje bolesti ili želja da zadrže već postojeću dobru liniju i da se ne ugoje."

Zanimljivo je da na svojim časovima Nađa koristi i tehniku sidrenje koja, u ovom slučaju, pomaže vežbačima da povežu određeno emotivno stanje sa nekim okidačem, kako bi kasnije, kad god požele, aktiviranjem tog okidača mogli da prizovu poželjno pozitivno stanje. "Najpoznatiji primer sidra iz svakodnevnog života je kada čujemo neku pesmu na radiju (okidač) koja nas podseti na određeni period našeg života. Sidro za nas može da predstavlja i omiljeni odevni predmet za koji verujemo da nam donosi sreću, te ga oblačimo onda kada nam je važno, na primer kada idemo na ispit. 

NLP-ovski rečeno, odevni predmet je u ovom primeru sidro u koje smo usidrili stanje sreće. Mi u pilatesu sidra koristimo da bi ’usidrili’ dobra emocionalna stanja koja će klijent moći jednostavno da koristi. U LikePilates-u to je vežba rolanja kojom se završava čas, a kroz koju usidravamo dobar osećaj koji smo postigli na času. Kasnije, kada poželimo da se osećamo isto tako dobro, mi uradimo vežbu rolanja i kompletno stanje našeg duha se promeni."

Naša sagovornica sa svakim novim polaznikom razgovara o tome šta je ono što on želi da postigne vežbanjem Pilatesa. Postavlja pitanja kao što su: "Šta će se desiti kada to postignete? Koje resurse imate koji su vam potrebni da postignete željeni cilj?". Krajnji cilj se deli na manje ciljeve – mesečne i nedeljne, koji vežbačima pomažu da postanu svesni svog napretka. 

"Čas počinje i završava se uvek sa nekoliko istih elemenata. Za početak je važno zauzimanje pravilnog stava i takozvanog neutralnog položaja. Pažnju usmeravamo i na disanje, čime povezujemo duh i telo. Već na početku časa sidrimo to stanje. Zatim radimo vežbe na pilates spravama, na parteru, sa rekvizitima, bez rekvizita (foam roller, trake, obruči, lopte...). Kroz vežbe se krećemo sa istom pozitivnom energijom koju smo pokrenuli na početku časa. 

Vodimo računa o disanju, a dok vežbamo vizualizujemo pravilno izvođenje pokreta, kao i uticaj tog pokreta na konkretan mišić. Uz vizualizaciju pojačavamo dejstvo vežbe. Čas se završava u istom položaju koji smo zauzimali na početku časa, kao i disanjem i rolanjem. Upoređivanjem onoga kako su se osećali u tom položaju na početku i na kraju časa, vežbači uočavaju razliku u svom osećaju i u mobilnosti tela. Na taj način su dodatno motivisani jer na svakom pojedinačnom času postaju svesni konkretnih rezultata. Vežbači sa časa odlaze u odličnom fizičkom stanju i dobrom raspoloženju, što nam je i osnovni cilj."

Tekst: Manja Perić Mitić

Izvor: Lovesensa