Avokado se inače jede kao povrće, bogat je zdravim monozasićenim masnoćama koje pomažu regulaciji holesterola. Ova namirnica takođe je izvrstan izvor vitamina E koji može usporiti starenje kože. Avokado je i dobar izvor kalijuma koji sprečava zadržavanje vode i važan je za zdravlje srca.

Tamne bobice kao što su crna ribizla, borovnica ili crno grožđe bogate su fitonutrijentima, flavonoidima, snažnim antioksidansima koji štite ćeliju od oštećenja i na taj način sprečavaju starenje.

Kupusnjače kao brokoli, prokelj, kelj, kupus ili raštan pripadaju vrsti povrća koja pomaže izbacivanju toksina iz organizma. Takođe, ove namirnice imaju važno antikancerogeno dejstvo. Dnevna preporuka je 115 grama jedne vrste ili kombinacije ovog povrća. Najbolje je jesti sirovo povrće ili kratko kuvano na pari na laganoj vatri.

VIŠE: Anti-ejdž trik za posle 25. godine: maska od kivija briše bore i daje sjaj vašem licu

Beli luk bi trebalo jesti svaki dan, i to barem jedan njegov čen, sirov ili kuvan. Ima jak preventivni učinak na bolesti srca, kao i antikancerogena svojstva.

Đumbir je aromatičan koren koji snažno utiče na cirkulaciju i poboljšava probavu. On je takođe i snažan analgetik.

Orasi, posebno brazilski oraščići, bogati su mineralima i odličan su međuobrok. Preporučljivo je dodavati ih salatama i desertima. U svom sastavu imaju dobre masnoće. Sprečavaju bolesti srca i osnažuju imuni sistem.

Soja, kao izvor fitoestrogena, pomaže u menopauzi i olakšava njene simptome. Sprečava Alchajmerovu bolest i osteoporozu. Sojini proizvodi su lako probavljivi, samo treba proveriti jesu li genetski modifikovani.

VIŠE: Prirodni recept koji briše godine sa lica: pripremite masku od šargarepe i belanceta

Integralna testenina i pirinač sadrže celovite ugljene hidrate. Bogati su vlaknima i gvožđem a dobar su izvor i svih vitamina grupe B.

Lubenica je bogata vitaminima A, C i E a snažan je izvor minerala poput cinka i selena. Ovo letnje voće prepuno je antioksidanata koji sprečavaju oštećenje ćelija i usporavaju starenje.

Voda ispira ljudski organizam, detoksikuje ga i sprečava štetno delovanje toksina na ćelije našeg tela.

Izvor: Stvar ukusa