Pitanje Lisine čitateljke:

Imam 47 kg i počela sam da trčim radi kondicije. Od tada (ima 10 dana) mi drhte ruke, a kada popijem gazirano piće ili pojedem nešto, bude mi bolje. Trčim malo, ništa preterano. Kako mogu to da sprečim? Krvna slika mi je u redu i sve ostalo, osim pritiska. (Dragana M, 28)

Na pitanje odgovara Prof. dr sc. med. Sergej M. Ostojic, spec. medicine sporta, Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke Stari DIF u Beogradu, Fakultet sporta i fizickog vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu.

Poznato je da vežbanje dovodi do snižavanja pritiska i šećera u krvi. Tokom vežbanja troše se šećeri iz jetre i mišića, a ako ih nema dovoljno (npr. ako ste otišli gladni na trening) dolazi do pada šećera u krvi, na šta ukazuju vaši simptomi. Pokušajte da 45-60 minuta pre treninga pojedete obrok bogat složenim šećerima (npr. banana, keks za dijabetičare, ovsene pahuljice), što bi trebalo da reši problem. Osim toga, tokom vežbanja možete da pijuckate neki napitak (koji sadrži 6-8 odsto ugljenih hidrata, ali ne voćni sok ili kolu) otprilike 6-8 dl po satu treninga. Konačno, neposredno nakon treninga možete popiti čokoladno mleko ili pojesti tanko parče integralnog hleba s kašičicom džema. Bilo koje od ova tri rešenja trebalo bi da otkloni vaš problem. Zapamtite, nikada ne idite gladni na trening!

Ako imate neki zdravstveni problem, pitanje postavite na i-mejl: lisinaklinika@adriamedia.rs. Odgovor ćemo potražiti od lekara specijaliste i objaviti ga u najkraćem roku.