Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POBEDITE BOLEST: 5 prirodnih načina da sprečite grip

Grip najčešće "obara" one oslabljenog imuniteta i kod njih su simptomi i najizraženiji. Osim opštih mera prevencije, jedino što sada može da se uradi u borbi protiv gripa jeste jačanje imuniteta! Evo i kako...

  Izvor: Foto: Profimedia

Od gripa se tokom sezone jesen / zima 2014/2015. nije obolevalo masovno, ali lekari tvrde da ima mnogo pacijenata sa teškom kliničkom slikom bolesti, uglavnom izazvanom virusom A (H1N1), poznatijim kao svinjski grip, koji je 2009. godine izazvao pandemiju. Za 24 obolela, do 11. marta, infekcija je bila fatalna, a među umrlima je bilo i potpuno zdravih, mladih ljudi.

To bi svima trebalo da bude upozorenje da grip može da ima ozbiljne komplikacije i da se treba na vreme zaštititi vakcinom i prirodnim jačanjem imuniteta. U tom slučaju, čak i ako se inficiramo virusom gripa, klinička slika će biti blaža, a mogućnost ozbiljnih komplikacija manja.

Povezane vesti

Grip najčešće "obara" one oslabljenog imuniteta i kod njih su simptomi i najizraženiji. Osim opštih mera prevencije, jedino što sada može da se uradi u borbi protiv gripa jeste jačanje imuniteta, pre svega zdravom ishranom, sa što više voća i povrća, ali i uzimanjem minerala (cink i bakar) i vitamina C, E i B.

Kod zdravih ljudi visoka temperatura tela usled infekcije virusom gripa koja traje duže od tri dana alarm je da odmah krenu kod lekara. Pacijentima sa hroničnim bolestima, kod kojih grip i može da izazove najozbiljnije komplikacije, lekari savetuju da medicinsku pomoć potraže čim dobiju visoku temperaturu. I za jedne i za druge, otežano disanje je siguran znak da je lekarski pregled obavezan, a na osnovu toga će, po proceni lekara, uz klasičnu simptomatsku terapiju - čajeve i vitamine, po potrebi biti uključeni i lekovi.

Grip se, u svakom slučaju, ne sme shvatati neozbiljno, a najveća greška je, tvrde lekari, da se boluje "na nogama". Trebalo bi odležati sedam dana. U suprotnom stanje lako može da se iskomplikuje, da se bolest oduži, i da se na organizam već oslabljen virusom "nakače" i bakterijske infekcije.

Povezane vesti

I posle preležanog gripa oporavak traje bar još nedelju dana. Jer, posle visoke temperature, bolova u mišićima i glavobolje, organizam je iscrpljen, a imunitet je svu svoju snagu iskoristio da bi se izborio sa virusima. Ishrana i odmor imaju najveću ulogu u oporavku, a ako se pridržavate nekoliko sledećih saveta, telo će se brže nakon gripa povratiti u formu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije