Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mali Oliver ide kući: bebi staroj samo 6 dana uspešno presađeno srce

Beba stara samo šest dana najmlađi je pacijent u Americi s presađenim srcem, a operacija je obavljena sredinom februara 2015. godine. Posle oporavka u bolnici u Feniksu dobro je i sutra će kući.

  Izvor: Foto: Printscreen / RTS

Kada su Kejlin i Kris otišli na pregled u 20. nedelji trudnoće, lekari su im rekli da se spreme na najgore. Srce bebe bilo je preveliko, kao kod petogodišnjeg dečaka.

„Oliverovo srce ne bi izdržalo. Već tada je bilo dosta oštećeno“, objašnjava dečji hirurg Danijel Velez.

Očajni roditelji su iz kuće sklonili sve što su pripremili za bebu, a mnogo toga su i poklonili.

PROČITAJTE JOŠ: Humano delo Seke Aleksić: uz blagoslov sveštenika zaveštala svoje organe

„Bili smo slomljeni, nismo mogli da verujemo šta se dešava“, kaže majka bebe Kejli Oto, prenosi RTS 1. marta 2015. godine.

Lekari su prognozirali da su najbolje šanse da beba preživi ako se rodi u 36. nedelji. Ipak, mali Oliver je poranio tri sedmice.

PROČITAJTE JOŠ: Spas za srčane bolesnike: ugrađeno prvo veštačko srce pacijentu u Srbiji

„Počela sam da vrištim. Mislila sam da sam izgubila bebu“, priseća se Kejli, dok njen muž Kris dodaje da je mislio da mu je to prvi i poslednji put da svog sina drži u naručju.

Tada počinje bitka za život. Jedina šansa bila je transplantacija srca, ali je trebalo odmah pronaći donora. Uspeli su u roku od dva dana. „Bez transplantacije nije imao šansu da preživi. Sve se poklopilo. Rođen je pod srećnom zvezdom“, smatra hirurg Velez. Operacija je trajala više od deset sati. Beba je dobro prihvatila novo srce. Sa roditeljima će sutra kući, u kojoj su ponovo sve nove dečje stvari.

„Ne može se to opisti rečima. Kada vama kažu da nećete roditi dete, a onda ga držite u naručju. Dočekaćemo i da diplomira“, kaže majka Kejli Oto.

Pripremila: Dragana Vukelić

Izvor: RTS

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije