Prisustvo štetnih hemikalija koje predstavljaju direktan rizik po zdravlje dece utvrđeno je kod 16 od 68 testiranih proizvoda, pokazali su rezultati ispitivanja proizvoda za decu, koje su sproveli Asocijacija potrošača Srbije (APOS) i još 10 potrošačkih organizacija, članica Krovne organizacije potrošača u EU (BEUC), piše Tanjug a prenosi Blic 19. februara 2015. godine.

Tako su u tri od 19 bodija pronadjeni ftalati, koji su kancerogeni, remete hormone i smanjuju plodnost. Iste hemikalije bile su prisutne i u šest prostirki slagalica i u jednoj tekstilnoj od 14 testiranih prostirki.

Od 11 ispitanih pelena, u četiri je ustanovljeno prisustvo natracena i naftalena koji su mutageni i kancerogeni, a u jednoj od 10 cucli pronađen je bisfenol A, koji šteno deluje na mozak. U jednoj od sedam ispitanih prostirki za presvlačneje, prisutan je inhibitor plamena na bazi hlora, koji je takodje kancerogen i štetno deluje na reproduktivne organe.

PROČITAJTE JOŠ: Oprez: tržište zeolita u Srbiji potpuno neuređeno, neke vrste mogu biti kancerogene

Testirano je ukupno 68 proizvoda u šest kategorija, a APOS ističe da je potrebna hitna reakcija nadležnih, od kojih zahtevaju da primenjuju princip predostrožnosti kada je u pitanju regulisanje opasnih hemijskih supstanci, jer za odredjene hemikalije nema bezbednih nivoa koji se mogu postaviti.

APOS insistira da se zabrani njihovo korišćenje od samog početka, jer je to jedina mogućnost da se smanji izloženost potrošača i okoline štetnim supstancama i da se unapredi način njihovog informisanja o prisustvu štetnih hemijkalija u proizvodima koje kupuju.

PROČITAJTE JOŠ: Duvanski dim vreba decu nepušača i to u njihovom domu

"Rezultati su potvrdili potrebu i da organizacije potrošača konstantno alarmiraju i pozivaju na buđenje u vezi sa dečijom izloženošću štetnim hemijskim supstancama", navodi se u saopštenju APOS-a.

Ta organizacija najavljuje da će kroz skorašnje punopravno članstvo u Internacionalnoj asocijaciji potrošača za istraživanje i testiranje - ICRT, nastojati da sličnim istraživanjima u otvorenom dijalogu sa nadležnim organima, poboljša kontrolu bezbednosti proizvoda, veću transparentnost tržišta i unapređenje konkurencije.

PROČITAJTE JOŠ: Aspirin opasan za decu mlađu od 12 godina: primena dozvoljena samo kod nekih bolesti