Magični čuvar zdravlja, lovor (Laurus nobilis) koristi se kao začin i lek od davnina. Prijatan miris listova potiče iz eteričnog ulja koje sadrži 50 odsto cineola, a ostatak ravnopravno dele metileugenol i terpinacetat.

Zahvaljujući brojnim korisnim sastojcima, lovor stimuliše proces varenja, dok se isceđeno ulje iz svežih plodova koristi za lečenje osipa, bolnih mišića, podsticanja bolje prokrvljenosti. Pozitivno utiče na dobro raspoloženje. Pomaže i u lečenju histerije, grčeva u stomaku, neurastenije želuca, prehlada.

Izuzetno delotvorno, lovorovo ulje koristi se za lečenje bolova u ušima, modrica, istegnuća, kao i za lečenje težih gljivičnih oboljenja, pa i infekcije noktiju. I to nije sve. Ulje lovora jedno je od najmoćnijih preparata za jačanje organizma i preventivu, jer čisti limfni sistem. Primera radi, utrljavanje nekoliko kapi na natečene limfne žlezde dovodi do trenutnog osećaja olakšanja. Preporučuje se i kao provereno sredstvo za iskašljavanje, ali i za lečenje proširenih vena.

U lečenju dijabetesa kao i za odstranjivanje soli iz zglobova, efikasnim se pokazao čaj od ove biljke. Lovor se koristi i protiv glavobolje jer sadrži partenolide, supstance koje blagotvorno deluju na migrenu. Zahvaljujući eugenolu, deluje protivupalno i antioksidansno. Upravo iz ovog razloga, zagovornici narodne medicine preporučuju oblog od tkanine, prethodno potopljene u vodu u kojoj je provreo lovorov list. Ovakav oblog pomaže kod prehlada, gripa, kašlja i bronhitisa. A ispiranje kose vodom u kojoj je stajao lovorov list pomaže protiv peruti.

Recept protiv gripa i pronhitisa

Tri usitnjena, po mogućstvu sveža lovorova lista prokuvajte u dva i po decilitra vode, sklonite sa ringle i ostavite poklopljeno deset minuta. Sadržaj zatim procedite, dodajte kašičicu limunovog soka i dve kašičice meda. Da bi se grip ili bronhitis uspešno otklonio čaj od lovorovog lista treba piti dva do tri puta dnevno, uvek u količini od po dva i po decilitra.

Izvor: Novosti